Na hlavný obsah

TikTok žaluje štát Montana za zákon, ktorý aplikáciu zakázal. Považuje ho za protiústavný

Štát vraj žalobu očakával.

TikTok žaluje štát Montana za zákon, ktorý aplikáciu zakázal. Považuje ho za protiústavný
Ilustračná snímka, Foto: Unsplash

Čínska spoločnosť TikTok v pondelok (22. 5.) v americkej Montane podala žalobu s cieľom zrušiť úplný zákaz rovnomennej sociálnej siete. Tamojší zákonodarcovia normu schválili v polovici apríla. Informuje o tom agentúra AP.

TikTok, platforma, ktorá sa preslávila krátkymi videami, tvrdí, že zákaz je v rozpore s americkou ústavou, ktorá zaručuje slobodu prejavu. Montana sa stala prvým americkým štátom, ktorý pristúpil k úplnému zákazu čínskeho sociálneho média. Začať platiť má od budúceho roka.

Aprílové rozhodnutie zákonodarcov, ktoré v stredu (17. 5.) svojím podpisom stvrdil aj guvernér Montany Greg Gianforte. Už vtedy to hovorkyňa TikToku Brooke Oberwetterová označila za „pokus o cenzurovanie hlasov Američanov“.

V žalobe podanej na federálny súd v meste Missoula spoločnosť okrem iného tvrdí, že americký štát nemá žiadnu právomoc prijímať rozhodnutia v otázkach národnej bezpečnosti.

Firma zopakovala, že nezdieľala a neplánuje zdieľať dáta amerických užívateľov s čínskou vládou. Tohto sa mnoho amerických politikov obáva aj z toho dôvodu, že zákony ázijskej mocnosti čínskym firmám nariaďujú zdieľať dáta s vládou na účely, ktoré vláda považuje za súvisiace s národnou bezpečnosťou.

Žalobu očakávali

Hovorkyňa ministerstva spravodlivosti v Montane Emily Flowerová uviedla, že rezort žalobu očakával a je pripravený jej čeliť.

Už teraz v Montane, tak ako takmer v polovici všetkých 50 amerických štátov, platí obmedzenie, že aplikáciu nesmie nikto z obáv z čínskej špionáže využívať na zariadeniach vlastnených vládou.

Používanie aplikácie TikTok na vládnych zariadeniach sa rozhodli zakázať aj všetky štáty takzvanej aliancie Five Eyes, ktorá združuje rozviedky USA, Británie, Austrálie, Nového Zélandu a Kanady. Podobný krok ohlásili Belgicko, Francúzsko aj Európska komisia. V Česku zakázala TikTok používať napríklad Snemovňa na všetkých svojich zariadeniach a odporučila zmazať túto aplikáciu aj zo súkromných prístrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet