Na hlavný obsah

Tisíce ton odpadu z Talianska skončili na nelegálnej skládke v Gabčíkove. Polícia obvinila Slováka

Kamiónmi ich nosili do opusteného areálu pri vodnom diele.

Tisíce ton odpadu z Talianska skončili na nelegálnej skládke v Gabčíkove. Polícia obvinila Slováka
Ilustračná snímka - haldy odpadu pri vodnom diele Gabčíkovo. Foto: RTVS

Tisíce ton odpadu z Talianska skončili v Gabčíkove. Kamiónmi ich nosili do opusteného areálu, kde vytvorili obrovskú nelegálnu skládku. Polícia obvinila Slováka a firmu, v ktorej bol konateľom.

Balíky použitého oblečenia, zvyšky gumených podrážok, plastové obaly a medzi nimi komunálny odpad – 3 600 ton na dvoch obrovských kopách. Namiesto toho, aby skončili na oficiálnej skládke či v spaľovni, ich vysypávali v opustenom areáli pri vodnom diele.

„Vyšetrovateľ enviropolície vzniesol obvinenie 35-ročnému Slovákovi s trvalým pobytom v rakúskom Kittsee a jednej právnickej osobe so sídlom v Banskej Bystrici pre zločin neoprávneného nakladania s odpadmi,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Má ísť o firmu, ktorá s odpadom oficiálne podniká. Dovážali ho sem z Talianska údajne na ďalšie spracovanie, ktoré si takto ušetrili.

„Je to výnosný biznis toho, ktorý odovzdáva odpad, aj toho, ktorý ho preberá. V Taliansku by ho spracovanie odpadu vyšlo oveľa drahšie ako prevoz tisíc kilometrov na Slovensko na nezákonné uloženie,“ upozornila odborníčka na odpad z Priateľov Zeme SPZ Monika Medovičová.

Plné návesy odpadu sem vozili od augusta do októbra 2021. Kamióny s maďarskými, poľskými aj talianskymi značkami zastavila až policajná razia.

Podrvený odpad

Za tri mesiace sem navozili odpad v hodnote takmer pol milióna eur. Okrem textilu, gumy a komunálneho odpadu tam štáb RTVS našiel aj podrvený odpad – pravdepodobne z tovární.

„Tam musel byť dovoz na možno nejakých 200, 300 alebo 400 nákladných áut,“ povedala Medovičová.

„Cez mesto prechádza veľa kamiónov. Neviem, či to bolo cez deň, či to bolo v noci, kedy to tam vozili, to je ťažké. Dokopy o tom nevieme nič,“ povedal viceprimátor mesta Gabčíkovo Arpád Mészáros.

Čo bude s haldami odpadu, zatiaľ nie je známe. Odlietajúce plasty aj gumy môžu poškodiť okolitú pôdu aj vodu. Ak sa vina preukáže, páchatelia môžu vo väzení stráviť tri až osem rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko