Na hlavný obsah

Tréner Craig Ramsay prekonal rekord Júliusa Šuplera

Ramsay je najdlhšie pôsobiacim trénerom v slovenskej reprezentácii.

Tréner Craig Ramsay prekonal rekord Júliusa Šuplera
Zľava: Asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Ján Pardavý, tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a druhý asistent trénera slovenskej hokejovej reprezentácie Andrej Podkonický. Foto: SITA/Tomáš Somr

Piatkový (19. 5.) zápas v rámci 86. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji sa zapíše do slovenských dejín hneď dvakrát. Raz, žiaľ, negatívne – ako súboj, v ktorom naša reprezentácia vôbec po prvýkrát podľahla výberu Kazachstanu. 

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Náplasťou na neúspech je Ramsyho prekonaný rekord v počte odtrénovaných zápasov na reprezentačnej lavičke. 

Rekordmanom bol Július Šupler

Rekord doposiaľ držal Július Šupler, vôbec prvý tréner Slovenska po rozdelení Československa. Ten stál na reprezentačnej lavičke v rokoch 1993 až 1996 a v najrýchlejšom možnom čase (v roku 1995) ju po rozdelení republík priviedol späť medzi svetovú hokejovú elitu. 

Zľava bývalí hokejisti Róbert Švehla, Ján Pardavý, Žigmund Pálffy, František Hossa a tréner Július Šupler počas osláv 30 rokov od majstrovského titulu Československa pre Duklu Trenčín.
Zľava bývalí hokejisti Róbert Švehla, Ján Pardavý, Žigmund Pálffy, František Hossa a tréner Július Šupler počas osláv 30 rokov od majstrovského titulu Československa pre Duklu Trenčín.Foto: SITA/Tomáš Somr

O rok skôr so Slovenskom vybojoval šieste miesto na ZOH v Lillehammeri. Šupler viedol národný tím aj v rokoch 2006 až 2008. Z tohto obdobia je najúspešnejím rok 2007. Na čele s kapitánom Miroslavom Šatanom vtedy slovenský výber na svetovom šampionáte v Rusku obsadil konečné miesto.

Zápasová postupka Craiga Ramsyho

Sedemdesiatdvaročný kanadský kouč Craig Ramsay sa do dejín zapísal ako najdlhšie pôsobiaci reprezentačný tréner po prehratom zápase proti Kazachstanu. Bol to jeho 123. súboj na trénerskej lavičke. 

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay počas príchodu na zraz slovenskej hokejovej reprezentácie v Trenčíne pred majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji vo Fínsku a Lotyšsku 2023. Trenčín, 2. máj 2023. Foto: SITA/Tomáš SomrFoto: SITA/Tomáš Somr

Ramsay prišiel na Slovensko v roku 2017, pôvodne tu mal pôsobiť dva roky. Po dvoch predĺženiach zmluvy je so Slovákmi na svojom šiestom veľkom medzinárodnom podujatí. Počas ostatných štyroch majstrovstiev sveta obsadila naša reprezentácia pod Ramsayho vedením vždy ôsme, respektíve deviate miesto. 

Najväčším úspechom Kanaďana sú bronzové medaily zo ZOH 2022 v Pekingu, keď Slovensko v rozhodujúcom zápase zdolalo Švédsko 4:0. 

Kto je Craig Ramsay?

Kanaďan Craig Ramsay začínal s hokejom ako ľavý krídelník v juniorskej OHA, kde si obliekal dres Peterboroughu Petes. V roku 1971 ho draftovalo Buffalo Sabres z druhého kola a celkového 19. miesta. 

Sprava: Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay a jeho asistent Ján Pardavý sledujú tréning na ľade počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie v Trenčíne pred majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji vo Fínsku a Lotyšsku 2023.Foto: SITA/Tomáš Somr

Práve v Buffale odohral všetkých 1 070 zápasov v NHL, a to s bilanciou 252 gólov a 420 asistencií. Ramsay je aj držiteľom Trofeje Franka J. Selkeho pre najlepšie brániaceho útočníka NHL v sezóne 1984/85.

Najväčším trénerským úspechom Ramsayho je výhra Stanley Cupu v roku 2004. Získal ho ako asistent trénera na lavičke Tampy Bay Lightning.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport