Na hlavný obsah

Tretí inflačný balík pomôže 50-tisíc ľuďom. Žiadať oň môžete, ak spĺňate tieto podmienky

Inflačná pomoc je tentokrát v podobe 100-eurového príspevku.

Tretí inflačný balík pomôže 50-tisíc ľuďom. Žiadať oň môžete, ak spĺňate tieto podmienky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Občania môžu opäť žiadať o inflačnú pomoc. Balík v podobe 100-eurovej jednorazovej dávky sa týka domácností v náročnej sociálnej situácii, ktoré v minulom roku, v rámci dvoch predošlých balíkov, pomoc nedostali. Informovalo o tom vo štvrtok (11. 5.) ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny.

O inflačnú pomoc môžu občania žiadať na úrade práce v mieste svojho bydliska, respektíve bydliska domácnosti. Prvé dávky sa podľa ústredia k ľuďom dostanú v júni.

Podmienkou na podanie žiadosti je prechodný alebo trvalý pobyt na Slovensku. Príjem domácnosti, v ktorej žiadateľ žije, za posledných šesť mesiacov nepresiahol 1,81-násobok životného minima.

"Podmienkou je, že žiadnemu členovi tejto domácnosti nebola v roku 2022 poskytnutá žiadna pomoc formou dotácie alebo zvýšenej dávky či 13. dôchodku. Dotácia sa poskytuje na jednu domácnosť jednému jej členovi a to aj v prípade, ak podmienky spĺňa viac členov domácnosti," vysvetlilo ústredie práce.

Žiadosť môže záujemca o pomoc predkladať na úradoch práce, kde majú tlačivá pripravené. Úrady práce umožňujú aj elektronické podanie na webovom sídle ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. O stoeurový príspevok sa dá požiadať od 1. mája do 31. júla 2023. Úrady práce ho vyplácajú vždy v nasledujúcom mesiaci.

Ústredie práve ďalej uviedlo, že za príjem sa okrem mzdy alebo zárobkov z podnikania za príjem považujú aj dávky sociálneho poistenia. Ide o dôchodky, dávky v nezamestnanosti, nemocenské, materské, ošetrovné a podobne.

Do príjmu domácnosti sa započítava aj prídavok na dieťa, daňový bonus, rodičovský príspevok, výživné, peňažný príspevok na opatrovanie, dávka a príspevky v hmotnej núdzi a iné.

O tom, komu štát poskytol pomoc v rámci prvých dvoch balíkov, informovalo ústredie práce na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika