Na hlavný obsah

Tri korunky proti prekvapeniu turnaja, Švédsko vyzve vo štvrťfinále Lotyšsko

Škandinávsko-pobaltský súboj sa odohrá v lotyšskej Riga Arene.

Tri korunky proti prekvapeniu turnaja, Švédsko vyzve vo štvrťfinále Lotyšsko
Lotyšská radosť po postupe do štvrťfinále. Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Domáca reprezentácia Lotyšska si účasť vo štvrťfinále vybojovala na poslednú chvíľu. Dva body proti Švajčiarsku však rozhodli o tom, že do vyraďovacej časti pôjde z tretieho miesta. To znamenalo jediné – čakať ju bude náročný súper zo Švédska.

Švédsko po základnej časti

Trom korunkám sa v skupinovej osmičke darilo. Dlho v nej pomýšľali aj na absolútne prvenstvo, ale priamy súboj s Američanmi nezvládli a skončili druhí. Sedem pokusov, päť riadnych výhier a jedno víťazstvo po predĺžení.

Na turnaji sú síce štyri reprezentácie, ktoré nastrieľali viac gólov, ale ani jedna s lepšou defenzívou. Švédsko inkasovalo v základnej časti v priemere jeden gól za zápas.

Švédi sa budú spoliehať aj na najlepšiu defenzívu na šampionáte.Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Najproduktívnejším hráčom Švédov na tomto turnaji je obranca Henrik Tommernes. Ten vyslal na brány súperov 14 streleckých pokusov, no neskóroval. Jeho kvality však spočívajú v milimetrových prihrávkach do vyložených šancí. Nečudo, že má na svojom konte už desať gólových asistencií.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Lotyši si budú musieť dávať pozor najmä na vysokú efektivitu streľby Švédov, v bráne skončí ich každé deviate zakončenie. Úspešnosť zákrokov cez 95 percent zasa naznačuje, že rozhodúť môže jediný gól.

Lotyšsko po základnej časti

Lotyši sa o postup medzi elitnú osmičku bili so Slovákmi. V hodine dvanástej a s vypätím všetkých síl však v poslednom skupinovom zápase vybojovali dva body proti Švajčiarom. Postúpili tak z konečného tretieto miesta rižskej B skupiny.

Domáca reprezentácia je však spomedzi osmičky najlepších tou, ktorá najmenej gólov strelila a najviac ich inkasovala.

Postup Lotyšska na úkor Švédska by bol prekvapením.Foto: AP Photo/Roman Koksarov

Najproduktívnejším Lotyšom v doterajšom priebehu turnaja je útočník Rudolfs Balcers. S jedným gólom a siedmimi asistenciami si dokonca drží priemer vyše bodu na zápas.

Najhoršie to z pohľadu Lotyšska vyzerá s využívaním ich presilových hier. Potrestali totiž len 19,23 percent súperových vylúčení, čo z nich robí v tomto ukazovateli najhorší celok spomedzi elitnej osmičky.

Kedy a kde sa zápas odohrá?

Štvrťfinálový súboj medzi Švédskom a Lotyšskom je na programe vo štvrtok (25. 5.) o 19.20 v Riga Arene. Sledovať naživo ho môžete prostredníctvom vysielania RTVS.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport