Na hlavný obsah

Trinásťročný strelec je podľa srbských médií najhorším detským viacnásobným vrahom v dejinách 

Takéto prípady sú veľmi neobvyklé.

Trinásťročný strelec je podľa srbských médií najhorším detským viacnásobným vrahom v dejinách 
Baletné topánky visia na plote základnej školy v Belehrade vo štvrtok 4. mája 2023. Foto: TASR/AP

Trinásťročný chlapec, ktorý v stredu (4. 5.) na základnej škole v Belehrade zastrelil osem žiakov a člena ochranky, je podľa srbských médií najhorším detským viacnásobným vrahom v dejinách. 

Denník Blic napísal, že prípady, keď deti do 14 rokov zavraždia viac ľudí naraz, sú veľmi neobvyklé. Srbský strelec medzi nimi v rámci počtu obetí výrazne vyčnieva. Pri streľbe ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia, jedna školáčka je stále v ohrození života, napísala vo štvrtok (4. 5.) agentúra Reuters.

Podľa správy denníka Blic možno dohľadať informácie iba o troch prípadoch, keď deti mladšie ako 14 rokov zabili naraz viac ako štyroch ľudí. Najčerstvejšie je podpaľačstvo z roku 2019, keď deväťročný chlapec v americkom štáte Illinois úmyselne založil požiar vlastného domu, v ktorom potom zomrelo päť členov jeho rodiny.

V roku 1998 jedenásťročný školák spolu s o dva roky starším komplicom zastrelil v škole v americkom Arkansase štyroch študentov a jednu učiteľku a v roku 2013 trinásťročný chlapec zabil v Sao Paule štyroch ľudí a potom spáchal samovraždu.

Chlapec v srbskej škole strieľal dvoma pištoľami svojho otca. Žiaka siedmej triedy, ktorý sa podľa prezidenta Aleksandara Vučiča na útok vopred starostlivo pripravoval, po čine zadržala polícia. Pre príliš nízky vek ale nemôže byť trestne stíhaný. Teraz je umiestnený na psychiatrii pre vyšetrenie.

Dvaja žiaci sú stále v kritickom stave

Zo šiestich žiakov, ktorých v stredu po streľbe 13-ročného spolužiaka prijali do nemocníc v srbskom Belehrad, sú dvaja stále v kritickom stave. Vo štvrtok ráno o tom informovali miestne zdravotnícke úrady. Informovala o tom tlačová agentúra HINA.

Riaditeľ Univerzitného klinického centra Milka Ašanin povedal novinárom, že jeho nemocnica prijala troch žiakov a učiteľku. Vo štvrtok ráno boli traja z nich na tom dobre, jeden je v kritickom stave pre zranenia krku a chrbtice.

Riaditeľ Detskej nemocnice na Tiršovej ulici Siniša Dučič informoval, že v život ohrozujúcom stave je dievča so strelnými poraneniami hlavy. Okrem nej liečia ešte dvoch žiakov.

Do zdravotných stredísk zatiaľ prišlo asi 500 obyvateľov Belehradu darovať krv. Vyučovanie na školách v Srbsku sa vo štvrtok ráno začalo minútou ticha na počesť obetí masakru. V celej krajine bude dodržiavať trojdňový štátny smútok od 5. do 7. mája.

Srbský prezident Vučič navrhol, aby vláda prijala dvojročné moratórium na strelné zbrane a prísne postupy pri vydávaní povolení. Na tlačovej konferencii tiež oznámil, že vek trestnej zodpovednosti bude znížený zo 14 na 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet