Na hlavný obsah

Trumpa čaká v kandidatúre silný súper. O post šéfa Bieleho domu sa bude uchádzať aj guvernér DeSantis

Kandidatúru má oznámiť v stredu 24. mája.

Trumpa čaká v kandidatúre silný súper. O post šéfa Bieleho domu sa bude uchádzať aj guvernér DeSantis
Na snímke je Ron DeSantis. Foto: RTVS

Spojené štáty čaká ostrý súboj o republikánsku nomináciu na prezidenta. Populárny guvernér Floridy Ron DeSantis v stredu (24. 5.) oznámi, že sa bude uchádzať o post šéfa Bieleho domu. Dostane sa tak do priameho politického konfliktu s Donaldom Trumpom, ktorý kandidatúru oznámil ešte minulý rok v novembri.

Ron DeSantis si vybudoval celoštátnu popularitu tým, že odmietal prísne proti-pandemické opatrenia.

Posledné mesiace na Floride úspešne presadzuje ultrakonzervatívnu agendu – vrátane obmedzení práv sexuálnych menšín a práva na interrupciu. Svoju prezidentskú kandidatúru oznámi v stredu na Twitteri počas diskusie so šéfom tejto sociálnej siete Elonom Muskom.

„Budeme robiť rozhovor s Ronom DeSantisom a čakáme, že urobí veľké oznámenie. Bude to prvýkrát, čo sa niečo také udeje na sociálnych médiách, s otázkami a odpoveďami v reálnom čase,“ uviedol Musk.

DeSantisovej kandidatúre sa v reportáži venoval redaktor RTVS Štefan Hudec:

Najväčšiu šancu získať republikánsku nomináciu má momentálne podľa prieskumov bývalý prezident Donald Trump. Jeho kandidatúru a zvoliteľnosť však ohrozujú viaceré súdne spory – vrátane trestného stíhania za falšovania finančných záznamov.

Newyorský súd v utorok (23. 5.) rozhodol, že proces s exprezidentom pre nelegálnu platbu pornohorečke Stormy Danielsovej sa začne na budúci rok 25. marca – teda uprostred republikánskych primárok.

„DeSantis bude voličov presviedčať, že je rovnako konzervatívny ako Donald Trump, ale na rozdiel od neho nemá problémovú minulosť. Bude sa prezentovať, ako úspešný guvernér, ktorý presadzuje konzervatívnu sociálnu agendu na Floride a ako prezident to isté urobí na celoštátnej úrovni,“ povedala politologička z Brownovej univerzity Wendy Schillerová

Ron DeSantis nedávno označil ruskú vojnu proti Ukrajine za územný spor. Pomoc Kyjevu tiež podľa neho nie je životne dôležitým národným záujmom Ameriky. Po kritike viacerých prominentných republikánov však tento postoj odvolal a ruského prezidenta Vladimíra Putina verejne označil za vojnového zločinca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet