Na hlavný obsah

Turecká kampaň pred prezidentskými voľbami vrcholí. Kľúčovú úlohu chcú zohrať Kurdi

O hlasovanie zo zahraničia je mimoriadny záujem.

Turecká kampaň pred prezidentskými voľbami vrcholí. Kľúčovú úlohu chcú zohrať Kurdi
Kampaň pred prezidentskými a parlamentnými voľbami vstupuje v Turecku do záverečnej fázy. Foto: SITA/AP

Kampaň pred prezidentskými a parlamentnými voľbami vstupuje v Turecku do záverečnej fázy. Hlasovať sa bude už túto nedeľu (14. 5.).

Voľby pre Turkov v zahraničí, ktoré trvajú už niekoľko dní, ukazujú mimoriadne vysoký záujem o hlasovanie. Kľúčovú úlohu však chcú zohrať Kurdi – najsilnejšia menšina v Turecku.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová:

Politici v Turecku vedia, že bez hlasov tamojších Kurdov sa voľby vyhrať nedajú. V krajine s 85 miliónmi obyvateľov tvoria 15-20 % obyvateľstva. Asi štvrtina ľudí, ktorí žijú v Turecku, majú aj kurdské korene. Kurdi ako voliči však nie sú jednoliati a volia rôzne, pripomína analytička Euractivu Lucia Yar.

„Podľa posledných prieskumov zhruba šesťdesiat percent volí skôr ľavicu a Zelenú stranu. Dvadsať až tridsať percent volia skôr sociálny konzervativizmus a prezidenta Erdogana. Potom sú aj takí, ktorí volia republikánov a najväčšiu opozičnú stranu DžHP,“ uviedla Yar.

Ešte pred 7 rokmi poslala turecká armáda proti kurdským povstalcom do centra Diyarbakiru tanky a delostrelectvo. Zničené budovy teraz opravujú a rastú aj bulváre s tureckými obchodmi.

Erdogan u voličov v kurdských provinciách stráca

Kurdskú militantnú PKK – teda Stranu kurdských pracujúcich, ktorá bojovala za vytvorenie kurdského štátu – sa už v Turecku tvrdou rukou prakticky podarilo eliminovať. Ozbrojené boje sa však presunuli do severnej časti susedného Iraku. Tam má táto organizácia, ktorú nielen Turecko ale aj EÚ považujú za teroristickú, teraz svoje základne.

Napriek tomu alebo práve preto prieskumy ukazujú, že súčasný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan u voličov v kurdských provinciách výrazne stráca v porovnaní s kandidátom opozície Kemalom Kiliçdarogluom.

Ten by v tejto komunite zrejme vyhral s veľkou prevahou už v prvom kole. Na jeho stranu sa neformálne postavili aj politici, ktorí zastupujú kurdskú menšinu v parlamente.

„Ale existujú aj minority, napríklad extrémistické islamistické kurdské strany, alebo strana Hüda Par konkrétne, ktorá sa dokonca ocitla na kandidátke prezidenta Erdogana a jeho strany AKP. Síce je to minoritná strana, ale sú tam aj takí islamistickí Kurdi, ktorí môžu mať nejaký vplyv aj do budúcna,“ povedala Yar.

Celkový výsledok volieb nie je jasný, súboj je pomerne vyrovnaný a tak zatiaľ nie je vylúčené, ani to, že by sa definitívne rozhodlo až v druhom kole prezidentských volieb na konci mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál