Na hlavný obsah

Turecko pred voľbami: V predvolebnej kampani kandidáti využívajú aj útoky na utečencov

Mnohí si želajú ich odchod z krajiny.

Turecko pred voľbami: V predvolebnej kampani kandidáti využívajú aj útoky na utečencov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Turecko sa za posledné roky stalo domovom miliónov sýrskych utečencov. Často sa však stávajú terčom útokov, verbálnych aj fyzických. Na problémy utečencov v Turecku nedávno upozornila aj RTVS. Situácia sa navyše v posledných týždňoch vyostrila – vplyvom predvolebnej kampane.

Na to, aby ste v Istanbule stretli sýrskeho utečenca, nemusíte chodiť ďaleko. Nájdete ich takmer na každom rohu, najčastejšie ako predávajú fľaše s vodou. A hoci sa stali súčasťou miestneho života, domáci to tak nevnímajú a sýrskych utečencov neakceptujú.

Situáciu pred prezidentskými voľbami v Turecku monitoruje redaktorka RTVS Karolína Kučerová:

„Turci sa cítia a vidia, že Sýrčania sa dostávajú mnohokrát do škôl, možno na úkor ich detí. Majú zdravotnú starostlivosť, možno na úkor ich, takže tá emócia je stále veľmi silná,“ uviedla Lucia Yar, analytička portálu Euractiv.sk.

„Prajem si, aby prisťahovalci odišli. Nám Turkom sa tak bude žiť jednoduchšie. Ako turecký občan nechcem, aby ma žiadatelia o azyl neustále obťažovali,“ povedala Devrim, obyvateľka Istanbulu. A to využili vo svojej predvolebnej kampani obaja kandidáti na tureckého prezidenta, Recep Tayyip Erdogan aj Kemal Kiličdaroglu.

„Ak politici v kampani a v prejavoch útočia na utečencov, urobia z nich cieľ. Turci nadobúdajú pocit, že ich môžu napádať, že ich môžu diskriminovať. A toto je nebezpečné. Musíme chrániť práva utečencov. Politici by sa preto mali vyhýbať takýmto druhom prejavov,“ podotkla Damla Uğantaş, koordinátorka kampaní Amnesty International Turecko.

Na porušovanie práv upozorňujú aj organizácie

Amnesty International dlhodobo upozorňuje na porušovanie práv utečencov, nie len v Turecku. Práve tu sa však môže situácia ešte zhoršiť, a to čoskoro.

Či už v nedeľu (28. 5.) zvíťazí Recep Tayyip Erdogan alebo Kemal Kiličdaroglu, sýrski utečenci na tom budú rovnako. Obaja politici totiž plánujú presadiť zákony, ktoré by viedli k návratu Sýrčanov do vlasti, a to už do dvoch rokov. Amnesty International však pripomína ženevské konvencie, ku ktorým sa zaviazalo aj Turecko.

„Ženevský dohovor hovorí, že ľudí nemôžete deportovať do krajiny, ak im tam hrozí nebezpečenstvo, ako napríklad mučenie. Vieme, že vojna v Sýrii sa neskončila. Ak sa tam títo ľudia vrátia, vieme, že ich život bude v ohrození,“ dodala Uğantaş. Osud miliónov sýrskych utečencov v Turecku tak zostáva neistý.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet