Na hlavný obsah

Twitter odstupuje od európskeho kódexu o dezinformáciách. Povinnosti musí stále dodržiavať, tvrdí eurokomisár

Ide o Kódex postupov v oblasti dezinformácií.

Twitter odstupuje od európskeho kódexu o dezinformáciách. Povinnosti musí stále dodržiavať, tvrdí eurokomisár
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Twitter sa rozhodol odstúpiť od európskeho Kódexu postupov v oblasti dezinformácií, ktorý je dobrovoľnou dohodou združujúcou najväčšie sociálne siete. Eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton však podotkol, že svoje povinnosti musí twitter dodržiavať aj naďalej. Informovala o tom agentúra AFP.

Kódex postupov v oblasti dezinformácií Európska únia predstavila v roku 2018 a aktualizovala vlani. Podpísalo ho viac ako 30 signatárov vrátane technologických gigantov, akými sú Google, Meta, Twitter, Microsoft a TikTok.

Okrem nich sa k tejto dobrovoľnej dohode zaviazali aj menšie spoločnosti, poskytovatelia reklamných služieb, overovatelia faktov či mimovládne organizácie.

Kódex zostavili samotní signatári a obsahuje viac ako 30 záväzkov, ako napríklad lepšiu spoluprácu s overovateľmi faktov a obmedzenie propagácie subjektov šíriacich dezinformácie.

„Utiecť síce môžete, ale neschováte sa. Okrem dobrovoľných záväzkov bude boj proti dezinformáciám právne záväzný od 25. augusta v rámci Zákona o digitálnych službách (DSA),“ napísal eurokomisár Breton. Upozornil tiež, že dodržiavanie zákona sa bude prísne presadzovať.

Agentúra AFP pripomína, že odkedy sociálnu sieť twitter kúpil vlani miliardár Elon Musk, uvoľnili sa na nej pravidlá kontrolovania problematického obsahu, čo umožnilo propagátorom dezinformácii šíriť na twitteri nepravdivé údaje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet