Na hlavný obsah

Ukrajina americkým Patriotom zostrelila ruskú raketu Kinžal

Prvú dodávku Patriotov prevzala koncom apríla.

Ukrajina americkým Patriotom zostrelila ruskú raketu Kinžal
Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Ukrajinské letectvo v sobotu (6. 5.) potvrdilo zostrelenie ruskej hypersonickej strely Kinžal pomocou amerického obranného systému Patriot. Ide o prvý známy prípad zostrelenia jednej z najmodernejších rakiet Moskvy, informuje agentúra AP.

„Áno, zostrelili sme ‚unikátny‘ Kinžal,“ napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na sociálnej sieti Telegram. „Stalo sa to počas nočného útoku 4. mája na oblohe v oblasti Kyjeva.“ V piatok pritom túto správu ukrajinské ozbrojené sily popreli.

Oleščuk uviedol, že raketu Kh-47 odpálilo lietadlo MiG-31K z ruského vnútrozemia a zostrelili ju americkou raketou Patriot. Ukrajina prevzala prvú dodávku Patriotov koncom apríla. Nešpecifikovala, koľko ich má, ani kde boli nasadené.

Podľa analytikov jedna raketa Patriot stojí asi štyri milióny dolárov a celé odpaľovacie zariadenie asi 10 miliónov dolárov. Za takú cenu sa očakáva ich použitie len proti ruským lietadlám alebo hypersonickým raketám. Každá batéria Patriotov vyžaduje obsluhu asi 90 osôb.

Kinžal je jednou z najmodernejších ruských zbraní. Ruská armáda tvrdí, že letí desaťkrát vyššou rýchlosťou ako zvuk, čo sťažuje jej zachytenie a má dosah až 2 000 kilometrov. Kombinácia hypersonickej rýchlosti a hlavice jej umožňuje ničiť aj silne opevnené ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet