Na hlavný obsah

Ukrajina podniká protiútoky, Moskva poprela prelomenie ruskej obrany

Situáciu má vraj pod kontrolou.

Ukrajina podniká protiútoky, Moskva poprela prelomenie ruskej obrany
Ukrajinskí vojaci sedia na vojenskom obrnenom vozidle. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok (12. 5.) poprelo správy, že ukrajinské jednotky vo štvrtok na viacerých miestach prelomili frontovú líniu. Uistilo tiež, že situáciu má pod kontrolou. O možnom zahájení dlho očekávanej ukrajinskej protiofenzívy informovali ruskí vojnoví spravodajci a blogeri.

„Vyhlásenia šírené po sociálnych sieťach o ‚prelomení obrany‘ na rôznych miestach frontu nezodpovedajú skutočnosti,“ uviedlo ministerstvo podľa štátnej agentúry TASS. Ubezpečilo, že celkovú situáciu v oblasti „špeciálnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine, má pod kontrolou.

Ruské jednotky podľa ministerstva odrazili dva útoky pri Lymane a osem útokov v okolí Donecka.

Ruské vojská ďalej pokračujú v dobýjaní Bachmutu, v snahe o obkľúčenie Avdijivky a dobytie Marjinky v Donbase na východe krajiny. Do bojov bolo nasadené letectvo a delostrelectvo. Nepriateľ utrpel značné straty na živej sile a technike, tvrdí ruské ministerstvo. Podľa neho ukrajinské sily nevedú aktívne bojové operácie na juhu krajiny, v Chersonskej a Záporožskej oblasti, čiastočne okupovaných Rusmi.

Podobné tvrdenia nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Ruskí internetoví komentátori píšu, že ukrajinským silám sa podarilo preraziť pri Bachmute a Soledare v Doneckej oblasti ruskej obrannej pozície. Upozornil na to večer ruský investigatívny web Važnyje jistotii.

Niekoľko úspešných protiútokov

Ukrajinské sily v posledných dňoch podnikli pri Bachmute niekoľko úspešných protiútokov a o niečo málo postúpili, píše v hodnotení situácie na fronte americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin neskôr oznámil, že z pohľadu Moskvy sa situácia na krídlach frontu pri Bachmute vyvíja podľa „najhoršieho možného scenára“, za čo kritizoval ruskú pravidelnú armádu.

Ukrajinské sily zrejme zatlačili ruské jednotky a dosiahli menší postup severne od obce Chromove na západnom predmestí Bachmutu a severozápadne od Bile Hory. Tá leží asi 14 kilometrov juhozápadne od mesta, uviedol vo svojej analýze za predchádzajúci deň americký inštitút ISW s tým, že to vyplýva zo záberov, ktoré sa podarilo sa geograficky určiť.

Spochybnil ale informáciu, ktorá sa v stredu (10. 5.) objavovala v ukrajinských zdrojoch, že ukrajinskej armáde sa pozdĺž trojkilometrového úseku frontovej línie pri Bachmute podarilo postúpiť o 2,6 kilometra. V tejto súvislosti inštitút uviedol, že správy o ukrajinskom postupe na fronte v Doneckej oblasti sú zrejme výsledkom zatiaľ iba lokálnych protiútokov.

„Problémy s nasadením rôznych vyčerpaných jednotiek pri Bachmute spolu so zjavnými zlyhaniami zo strany velenia podľa všetkého bránia ruským silám viesť v oblasti riadnej obrannej operácie,“ napísali tiež americkí analytici.

Ťažkosti Rusov s udržaním obranných pozícií pri Bachmute aj inde v Doneckej oblasti potom počas štvrtkového večera potvrdzovali ruskí vojenskí blogeri na komunikačnej platforme telegram. 

Podľa jedného z nich, Jevgenija Poddubného, sa Ukrajincom podarilo preraziť ruskú obranu pri Soledare a postúpiť tiež pri Berchivke a pri Jahidnom, ktoré prilieha k Bachmutu.

Predpokladajme, že protiofenzíva nepriateľa už začala,“ varoval Poddubnyj. Ďalší ruský komentátor, Semjon Pegov, napísal, že Ukrajinci prešli do útoku pri dedine Majorsk asi 20 kilometrov južne od Bachmutu a zaznamenávajú tam úspechy.

Problémy opísal aj šéf vagnerovcov

Dramaticky dnes problémy ruských síl pri Bachmute opísal šéf vagnerovcov Prigožin. „Územia, ktoré sa dobývali mnoho mesiacov za cenu krvi a životov našich bojových druhov, ktorí denne postupovali o desiatky alebo stovky metrov, dnes bez boja opúšťajú tí, ktorí majú držať naše krídla,“ vyhlásil Prigožin podľa agentúry Reuters v audionahrávke zverejnenej na sociálnej sieti telegram.

Už skôr pritom obvinil vojakov ruskej pravidelnej armády, že pri Bachmute opúšťajú pozície. Agentúra Reuters ale predtým napísala, že Prigožinova kritika ruského armádneho vedenia môže byť snahou ochrániť žoldnierov pred obvineniami z nedostatočne rýchleho postupu v Bachmute.

Vagnerovci sú v oblasti Bachmutu hlavnou ruskou silou. V minulých dňoch Prigožin pohrozil Moskve, že svojich mužov od Bachmutu stiahne.

Šéf žoldnierov vo štvrtok zároveň tvrdil, že bojovníci skupiny úspešne postupujú v Bachmute smerom na západ a že od západnej hranice mesta ich delí „iba 625 metrov“. Rovnako ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že jeho jednotky pokračujú za podpory výsadkárov v ofenzíve na západe Bachmutu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet