Na hlavný obsah

Ukrajina sa pokúsila o útok dronom na Putinovu rezidenciu, tvrdí Moskva

Ruský prezident je údajne v poriadku.

Ukrajina sa pokúsila o útok dronom na Putinovu rezidenciu, tvrdí Moskva
Ruský prezident Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa v noci na stredu (3. 5.) pokúsila o dronový útok na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina, tvrdia ruské tlačové agentúry. Putin je v poriadku a pokračuje v obvyklej práci, píše agentúra TASS. Podľa agentúry RIA Novosti Putin v Kremli v čase útoku nebol a nachádzal sa vo svojej rezidencii Novo-Ogarjovo pri Moskve. Kyjev uviedol, že s incidentom nemá nič spoločné.

„Dva bezpilotné lietadlá smerovali na Kremeľ. Vďaka krokom podniknutým armádnymi a tajnými službami a vďaka použitiu radarových a detekčných systémov boli prístroje vyradené z prevádzky, „cituje TASS z vyhlásenia Kremľa.

Na ruských sociálnych sieťach sa v stredu šírili videá zobrazujúce dym stúpajúci nad Kremľom na tmavej oblohe, všimli si médiá, vrátane poľskej stanice Belsat. Video pochádza zo skupiny združujúcej obyvateľov štvrtí Jakimanka a Zamoskvorečje v centrálnej časti Moskvy, uviedol portál Mediazona s tým, že podľa členov skupiny sa v blízkosti Kremľa ozvala rana podobná zvuku hromu.

Na oblohe boli podľa nich okrem toho vidieť iskry. Záblesky nad Kremľom sú vidieť aj na ďalšom videu šíriacom sa na sociálnych sieťach.

Ruská prezidentská administratíva uviedla, že útok považuje za naplánovanú teroristickú akciu a za pokus o atentát na Putina. Zdôraznila, že si vyhradzuje právo na odvetné kroky, ktoré podnikne, „kedykoľvek a kdekoľvek to uzná za vhodné“.

Ukrajina tvrdenia odmieta

Poradca kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak tvrdenia ruskej strany odmietol. „Ukrajina samozrejme nemá nič spoločné s dronovým útokom na Kremeľ,“ citovala ho agentúra AFP. Na sociálnej sieti Podoljak uviedol, že Ukrajina vedie obrannú vojnu a neútočí na ciele na území Ruskej federácie.

„Na čo? Nerieši to žiadny vojenský problém. Len to Ruskej federácii dáva zámienku na jej útoky na civilistov, „poznamenal. Podobné akcie ale podľa neho môžu ukazovať na partizánske aktivity miestnych odbojových skupín. Podľa agentúry Reuters ďalej Podoljak naznačil, že incident by sa pre Rusko mohol stať zámienkou pre rozsiahly „teroristický“ útok proti Ukrajine v najbližších dňoch.

Vojenská prehliadka sa uskutoční

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa TASS oznámil, že napriek stredajšiemu incidentu sa 9. mája uskutoční plánovaná vojenská prehliadka na moskovskom Červenom námestí, ktorej sa zúčastní aj Putin.

Na tento deň pripadá sviatok, keď si Rusko pripomína porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. „Prehliadka bude, zmeny nie sú,“ povedal Peskov. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin krátko predtým na sociálnych sieťach informoval o zákaze nepovoleného používania dronov v hlavnom meste.

Útok dronom

Nemecký bulvárny denník Bild s odvolaním sa na bližšie nespresnené zdroje minulý týždeň napísal, že sa Ukrajina pokúsila zabiť Putina s pomocou dronu pri jeho plánovanej návšteve priemyselného parku Rudnio v Moskovskej oblasti. Útok sa nepodaril, blízko priemyselnej zóny boli nájdené trosky ukrajinského dronu, ktorý podľa ruských úradov niesol 17 kilogramov trhaviny.

Médiá už skôr počas stredy informovali o incidentoch s dronmi na rôznych miestach Ruska. V Krasnodarskom kraji vypukol podľa TASS rozsiahly požiar v sklade s ropnými produktmi pre „pád“ bezpilotného lietadla.

BBC tiež upozornila, že podľa informácií na ruských telegramových účtoch zrejme útočili v noci na stredu bezpilotné lietadlá na letisku v obci Sešča v ruskej Brjanskej oblasti, kde poškodili lietadlo An-124. Žiadne oficiálne správy o incidente v Brjanskej oblasti zatiaľ nie sú k dispozícii.

Podobné správy prichádzali z Ruska aj v minulých dňoch. Ruská správa polostrova Krym napríklad v sobotu (29. 4.) informovala o požiari zásobníka paliva v prístave Sevastopol. Ukrajina sa ako zvyčajne k žiadnemu z útokov neprihlásila, ale ich nárast prichádza v čase, keď Kyjev tvrdí, že dokončil prípravy na protiofenzívu, poznamenala agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet