Na hlavný obsah

Ukrajina chce špeciálne bagre z Tisovca. Pomôcť by jej mohli pri protiofenzíve i rekonštrukcii krajiny

Slovensko používa bagre na podporu ženistov desaťročia.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka.Foto: RTVS

Slovenské bagre z Tisovca by mohli pomôcť ukrajinským vojakom pri protiofenzíve aj pri rekonštrukcii krajiny po vojne. Ukrajina požiadala SR o ďalšiu vojenskú a humanitárnu pomoc. Náš východný sused rýchlo potrebuje práve bagre.

Slovenské ozbrojené sily používajú špeciálne bagre na podporu ženistov už desaťročia. Ich prednosťou je mobilita a teleskopické rameno s rýpadlom. Ukrajina, ktorá čelí ruským útokom, žiada okolité štáty o pomoc pravidelne. Záujem má teraz aj o bagre, ktoré vyrábajú v Tisovci.

Bagrom pre Ukrajinu sa venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

“Ozbrojené sily Ukrajiny požiadali slovenskú stranu o dodávku súčasných strojov UDS, ktoré má slovenská armáda vo svojej výzbroji, keďže ich potrebujú okamžite pri nasadení v prípade ženijných operácií a záchrane ľudských životov, “ uviedol riaditeľ CSM Industry Tomáš Maroš.

“V tomto čase Ukrajina preferuje skôr nebojové použitie. To znamená použitie týchto vozidiel pri kopaní zákopov alebo pri rekonštrukčných prácach, na cestách, mostoch. A tam, kde si potrebuje pripraviť pôdu pre budúcu avizovanú ofenzívu,“ povedal bezpečnostný analytik Radovan Bránik.

Slovenská armáda má podľa údajov z rezortu obrany vo výbave 27 kusov bagrov. Podľa informácií RTVS Ukrajina žiada urgentne 25 bagrov. Z dlhodobého hľadiska to môžu byť stovky.

“Aj do budúcich mesiacov a rokov bude pre Ukrajinu, možno nie pre ozbrojené sily, veľmi dôležitá aj nebojová technika, ktorá bude môcť dramatickým spôsobom skvalitniť práce na rekonštrukcii po vojne,“ dodal Bránik.

Individuálne vyhodnocovanie pomoci

Rezort obrany hovorí, že každú žiadosť Ukrajiny o pomoc vyhodnocuje individuálne.

“Rovnako postupujeme aj v tomto prípade. Platí, že ak bude vo veci prijaté rozhodnutie, bude plne v súlade so stavom zásob a reálnymi kapacitnými limitmi Ozbrojených síl SR tak, aby boli zaistené ich potreby,“ doplnila Mária Precner z tlačového oddelenia Ministerstva obrany SR.

Ukrajine Slovensko do konca minulého roka poslalo humanitárnu a vojenskú pomoc za takmer 170 miliónov eur. Za doteraz najväčší dar sa môžu považovať stíhačky MiG-29.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko