Na hlavný obsah

Kyjev zažil noc intenzívnych náletov. Podarilo sa nad ním zničiť všetky drony

V Odese drony zničili internát.

Kyjev zažil noc intenzívnych náletov. Podarilo sa nad ním zničiť všetky drony
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko v noci na štvrtok (4. 5.) zaútočilo bezpilotnými lietadlami iránskej výroby na Kyjev a Odeskú oblasť, väčšinu z nich ale protiletecká obrana zničila. Nad Kyjevom sa podarilo zničiť všetky drony, na viacerých miestach metropoly sa ale zrútili ich trosky a poničili zaparkované automobily a vozovku, uviedla miestna správa.

V Odese drony zasiahli internát jednej zo škôl a spôsobili v nej požiar. Mŕtvi ani zranení z Kyjeva ani Odesy hlásení nie sú.

Kyjev zažil ruské útoky počas troch májových nocí zo štyroch, upozornil šéf vojenskej správy v ukrajinskom hlavnom meste Serhij Popko s tým, že dnešné nálety boli nebývale intenzívne. Invázne sily podľa neho na hlavné ukrajinské mesto zaútočili aj raketami, zrejme balistickými, ktoré sa protivzdušnej obrane tiež podarilo zlikvidovať.

„Takúto intenzitu útokov naše mesto od začiatku tohto roka nezažilo!“ uviedol Popko na komunikačnej platforme Telegram. Obete z radov civilného obyvateľstva ale nie sú, napísal. Poplach v Kyjeve podľa neho trval vyše 3,5 hodiny.

Kyjevská polícia následne zverejnila fotografie úlomkov zostrelených dronov, ktoré dopadli v oblasti ukrajinskej metropoly. Ako uviedla, padajúcich trosiek bolo veľké množstvo a na miesto boli ihneď privolaní vyšetrovatelia a odborníci na výbušniny.

„Tieto snímky sú jasným príkladom toho, prečo je pre každého veľmi riskantné ignorovať varovanie pred vzdušnými útokmi,“ dodala polícia na telegrame.

Na Odese Rusi zaútočili dronmi Šáhed-136, dvanásť sa ich podarilo zneškodniť. Tri sa zrútili na študentské internáty, povedal hovorca vojenskej správy Odeskej oblasti Serhij Bratčuk. Bratčuk informoval, že nikomu sa nič nestalo a požiar bol uhasený.

Pokus o odplatu?

Ako uviedla ukrajinská armáda, na týchto troch dronoch boli nápisy „za Moskvu“ a „za Kremeľ“. Tie naznačujú, že boli pokusom o odplatu za nedávny dronový útok na moskovské sídlo ruského prezidenta. Z tohto útoku Moskva obvinila Ukrajinu, tá to odmieta.

Podľa velenia ukrajinských vzdušných síl Rusko v noci na dnes nasadilo celkovo 24 dronov Šáhed, 18 z nich sa obrancom podarilo zničiť. Letecký poplach by vyhlásený aj na ďalších miestach Ukrajiny, popri Kyjevskej a Odeskej oblasti išlo tiež o Sumskú alebo Záporožskú oblasť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet