Na hlavný obsah

Rusko v noci na Ukrajine vykonalo vzdušný útok, v Pavlohrade sú zranení

Ruská invázna armáda v posledných dňoch zintenzívnila vzdušné údery.

Rusko v noci na Ukrajine vykonalo vzdušný útok, v Pavlohrade sú zranení
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na pondelok (1. 5.) zostrelila 15 z 18 ruských rakiet vyslaných na ukrajinské územie. S odvolaním sa na ukrajinskú armádu o tom informovala agentúra Reuters.

Uviedla tiež, že ruská invázna armáda v posledných dňoch zintenzívnila vzdušné údery na susednej krajine. Útok na mesto Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti si vyžiadal 34 zranených vrátane piatich detí, uviedol oblastný šéf Serhij Lysak.

„Okolo 02.30 h (01.30 h SELČ) zaútočili ruskí okupanti na Ukrajinu zo strategických bombardérov,“ uviedol na platforme Telegram veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Dodal, že ukrajinská protivzdušná obrana 15 z 18 striel zničila. Podľa kyjevských úradov boli zostrelené všetky strely, ktoré mierili na hlavné mesto.

Ruská armáda zaútočila tiež na ďalšie ukrajinské regióny, médiá v nedeľu (30. 4.) neskoro večer informovali o výbuchoch v Dnepropetrovskej oblasti. Tamojšie mesto Pavlohrad bolo v noci zasiahnuté dvakrát, poškodený bol okrem iného priemyselný podnik, dve desiatky bytových domov a tiež vyše 20 súkromných budov, povedal miestny činiteľ Mykola Lukašuk.

„Dve ženy vo veku 45 a 55 rokov sú na jednotke intenzívnej starostlivosti,“ napísal neskôr Lysak na telegrame, keď informoval o zvýšenom počte zranených. Skoršie informácie hovorili o 25 zranených.

Zasiahnutý sklad munície

Podľa serveru The Guardian ruské strely v Pavlohrade zasiahli tiež sklad munície v železničnom depe, a to v zjavnej snahe spomaliť prípravy Kyjeva na jeho všeobecne očakávanú protiofenzívu. Video na sociálnych sieťach ukazuje sekundárnu detonáciu uprostred požiaru na mieste úderu, píše britský web. Rozsah ohňa v Pavlohrade podľa neho naznačuje, že Rusko možno zasiahlo dôležitý sklad zbraní.

O zásahu vojenských cieľov v Pavlohrade v nedeľu večer hovoril tiež zástupca Ruskom dosadených úradov v okupovanej Záporožskej oblasti Volodymyr Rohov.

Pri piatkových ( 28. 4.) ruských vzdušných úderoch zahynulo podľa ukrajinských úradov 25 civilistov vrátane detí, najviac v meste Umaň, kde strela zasiahla obytný dom. Moskva vtedy tvrdila, že útočila na ukrajinské záložné jednotky a vojenské dodávky.

V nedeľu naopak gubernátor ruskej Brjanskej oblasti informoval o štyroch zabitých civilistoch v dôsledku ukrajinského ostreľovania. Ukrajina sa takmer nikdy verejne nehlási ku zodpovednosti za útoky v Rusku alebo na ukrajinskom území, ktoré okupujú Rusi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet