Na hlavný obsah

Ukrajinské deti po deportácii v Rusku vystavujú proruskej kampani. Zúčastňujú sa aj na vojenskej výchove

Experti hovoria o masívnej asimilácii.

Ukrajinské deti po deportácii v Rusku vystavujú proruskej kampani. Zúčastňujú sa aj na vojenskej výchove
Na archívnej snímke deti držiace ukrajinskú vlajku.

Stovky tisíc detí z Ukrajiny mohli previezť do Ruska od roku 2015, po tom, čo Moskva anektovala Krymský polostrov. Vo štvrtok (4. 5.) to uviedli medzinárodní experti vyšetrujúci „masívnu“ asimiláciu ukrajinských detí. Informovala o tom agentúra AFP.

Misia trojice odborníkov vznikla pod záštitou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Uviedla, že zistila početné porušenia práv detí deportovaných do Ruskej federácie. „Zdá sa, že existuje plán na ich asimiláciu v masívnom rozsahu,“ povedala novinárom členka tímu Veronika Bílková.

Ako uviedla, presné počty maloletých presunutých z Ukrajiny do Ruska nie sú známe. Podľa najnižších odhadov je to najmenej 20 000 detí. Avšak ruské i ukrajinské zdroje podľa jej slov naznačujú až desaťnásobne vyššie čísla. „Takže skutočne hovoríme o masívnom fenoméne,“ dodala.

Rusko prijalo „právne a politické opatrenia, aby udelilo ruské občianstvo niektorým z týchto detí a uľahčilo ich umiestnenie do náhradných rodín,“ uvádza sa v 82-stranovej správe o „nútenom presune detí“. Ako ďalej priblížili jej autori, po príchode do Ruska deti „vystavujú proruskej informačnej kampani, ktorá často vedie k cielenej reedukácii a tiež k účasti na vojenskej výchove.

Moskva obvinenia naďalej odmieta

Experti správu vypracovali na základe zozbieraných písomných materiálov, online alebo osobných rozhovorov s vyše 25 ľuďmi a takisto navštívili v termíne 14. až 20. apríla Kyjev. Správa sfinalizovali 23. apríla. Rusko podľa jej autorov na výzvu o podieľanie sa na nej nereagovalo.

Kyjev tvrdí, že od začiatku invázie z februára 2022 bolo do Ruska deportovaných viac ako 19 000 ukrajinských detí, z ktorých boli mnohé údajne umiestnené do náhradných rodín či inštitúcií. Moskva tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že deti zachránila pred hrôzami vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet