Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident priletel do Francúzska

Bude večerať s Macronom.

Ukrajinský prezident priletel do Francúzska
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v nedeľu (14. 5.priletel do Francúzska. V Paríži sa stretne na pracovnej večeri s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Budú rokovať o francúzskej podpore Ukrajine v humanitárnej aj vojenskej oblasti, uviedol Elysejský palác.

Na letisku na Zelenského čakala okrem iného francúzska premiérka Élisabeth Borneová, informovali francúzske médiá. Prezident Macron Zelenskému pri stretnutí potvrdí „neutíchajúcu podporu Francúzska a Európy“ v ukrajinskom boji proti Rusku. Rokovať budú aj o ďalšej pomoci. Francúzsko odovzdalo Ukrajine v predchádzajúcich mesiacoch niektoré významné dodávky zbraní, napríklad samohybných húfnic Caesar.

Ukrajinský prezident v sobotu rokoval v Taliansku s vrcholnými predstaviteľmi tejto juhoeurópskej krajiny a stretol sa tiež s pápežom Františkom. V nedeľu rokoval v Berlíne s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a so spolkovým kancelárom Olafom Scholzem. Neskôr sa presunul do Aachenu, kde prevzal Cenu Karla Veľkého, ktorú získal on a ukrajinský ľud.

Na návšteve francúzskej metropoly je ukrajinská hlava štátu už druhýkrát od ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022. Francúzsky prezident Macron ho prijal už tento rok 8. februára. V Paríži vtedy rokoval zároveň aj s nemeckým kancelárom Scholzem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet