Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Rím aj Vatikán

Privítal ho taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Rím aj Vatikán
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a taliansky prezident Sergio Mattarella počas stretnutia v Prezidentskom paláci 13. mája 2023 v Ríme. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v sobotu (13. 5.) do talianskej metropoly Rím, uviedli tamojšie médiá. Informovali o tom agentúry ANSA a AP.

Lietadlo so Zelenským pristálo na letisku Ciampino, kde ho privítal taliansky vicepremiér a minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Počas jednodňovej návštevy sa mal ukrajinský prezident stretnúť s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom, premiérkou Giorgiou Meloniovou a pápežom Františkom.

V talianskej metropole sa na Zelenského návštevu pripravili mimoriadnymi bezpečnostnými opatreniami vrátane nasadenia približne 1 500 policajtov a bezpečnostného personálu, uviedli talianske médiá.

Pod špeciálnym dohľadom budú letiská, železničné stanice i metro. Nad Rímom bude zriadená bezletová zóna, ktorá sa vzťahuje aj na drony. Všade, kde bude podľa očakávania Zelenskyj rokovať s talianskymi predstaviteľmi, budú rozmiestnení ostreľovači. V teréne budú aj protiteroristické jednotky talianskej polície.

Prisľúbili mu pokračujúcu podporu

Ukrajinský prezident sa v sobotu stretol v Ríme s talianskou premiérkou Meloniovou aj s prezidentom Mattarellom. Podľa agentúry AP dostal od nich prísľuby o pokračovaní vojenskej, finančnej a ďalšej pomoci Ukrajine v boji proti ruskej agresii, a to v krátkodobom aj dlhodobom horizonte.

Premiérka Meloniová opäť apelovala na Rusko, aby ukončilo svoju agresiu a stiahlo vojská z ukrajinského územia. „Mier nastane len vtedy, ak Rusko ukončí nepriateľské akcie,“ povedala podľa agentúry ANSA.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a talianska premiérka Giorgia Meloniová počas tlačovej konferencie po stretnutí 13. mája 2023 v Ríme.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a talianska premiérka Giorgia Meloniová počas tlačovej konferencie po stretnutí 13. mája 2023 v Ríme.Foto: TASR/AP

„Podporujeme diplomatické riešenie konfliktu. Podporujeme 10-bodový plán prezidenta Zelenského. A uznávame legitímne európske ašpirácie Ukrajiny, ktorá je predsunutou základňou európskej bezpečnosti,“ povedala Meloniová po 70-minútovom stretnutí so Zelenským, ktoré prebehlo za zatvorenými dverami. Pred začiatkom schôdzky sa obaja politici objali.

Podobné slová podpory si ukrajinský prezident predtým vypočul aj na stretnutí so Sergiom Mattarellom v prezidentskom paláci. „Sme plne na vašej strane,“ povedal mu taliansky prezident.

Podľa zdrojov z talianskej prezidentskej kancelárie Mattarella ubezpečil Zelenského, že Taliansko bude naďalej – v krátkodobom aj dlhodobom horizonte – poskytovať Ukrajine vojenskú, finančnú aj humanitárnu pomoc, ako aj podporu pri rekonštrukcií vojnou zničených oblastí.

Od začiatku vojny už Taliansko venovalo na pomoc Ukrajine zhruba miliardu eur.
Podľa správ talianskych médií bolo v rámci bezpečnostných opatrení počas Zelenského návštevy uzavreté nebo nad Rímom a na výškových budovách sa rozmiestnili policajní ostreľovači.

Po Mattarellovi a Meloniovej Zelenskyj absolvoval vo Vatikáne stretnutie s pápežom Františkom. Z Talianska by mal ukrajinský prezident pokračovať do Nemecka, kde ho očakávajú v nedeľu (14. 5.).

Návšteva Vatikánu

Zelenskyj podľa vlastných slov s pápežom hovoril aj o ukrajinských deťoch deportovaných do Ruska.

Pápež pred začiatkom súkromnej audiencie poďakoval Zelenskému, že zavítal do Vatikánu. „Je to pre mňa veľká česť,“ reagoval ukrajinský prezident.

„Som vďačný za osobnú pozornosť, ktorú (pápež) venuje tragédii miliónov Ukrajincov. Hovoril som o desaťtisícoch deportovaných ukrajinských detí. Musíme vynaložiť všetko úsilie na to, aby sme ich dostali naspäť domov,“ napísal Zelenskyj po schôdzke s pápežom na Twitteri.
Podľa vlastných slov tiež vyzval na odsúdenie ruských zločinov na Ukrajine a hovoril o ukrajinskom mierovom pláne na ukončenie vojny.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poča súkromnej audiencie s pápežom Františkom 13. mája 2023 vo Vatikáne.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poča súkromnej audiencie s pápežom Františkom 13. mája 2023 vo Vatikáne.Foto: TASR/AP

Hlava katolíckej cirkvi venovala svojmu hosťovi malú skulptúru predstavujúcu olivovú ratolesť ako symbol mieru. Zelenskyj zase obdaril pápeža mariánskou ikonou namaľovanou na zvyšku nepriestrelnej vesty.

V apríli sa s Františkom stretol ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Podľa vlastných slov vtedy požiadal pápeža, aby pomohol vrátiť do vlasti ukrajinské deti nelegálne deportované do Ruska. V sobotňajšom vyhlásení Vatikánu sa táto problematika nespomína.

Hovorili o humanitárnej a politickej situácii

Podľa vyhlásenia Vatikánu obaja muži hovorili „o humanitárnej a politickej situácii (na Ukrajine) vyvolanej pokračujúcou vojnou“. Obaja sa zhodli na „potrebe pokračovania humanitárneho úsilia“ na pomoc obyvateľom postihnutým vojenským konfliktom.
Pápež podľa vyhlásenia ubezpečil Zelenského o svojich pokračujúcich modlitbách za mier na Ukrajine. „Pápež obzvlášť zdôraznil potrebu humanitárnych gest voči najviac ohrozeným ľuďom, nevinným obetiam konfliktu,“ uvádza sa vo vyhlásení Vatikánu.

Pred Zelenského príchodom do Vatikánu polícia presunula turistov na jednu stranu Námestia svätého Petra, aby tadiaľ mohla prejsť kolóna vozidiel s ukrajinským prezidentom.

Agentúra AFP pripomínula, že pápež František opakovane vyzýva na ukončenie vojny na Ukrajine, pričom sa ponúkol, že by sa mohol pokúsiť sprostredkovať ukončenie bojov s Moskvou. Tieto jeho snahy však zatiaľ navonok nepriniesli žiadne výsledky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet