Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj prišiel do sídla Medzinárodného trestného súdu v Haagu

Obsah stretnutia je tajný.

Ukrajinský prezident Zelenskyj prišiel do sídla Medzinárodného trestného súdu v Haagu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (4. 5.) dopoludnia prišiel do sídla Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu. Pred budovou ho podľa agentúry AFP čakal šéf ICC Piotr Hofmański.

Obsah stretnutia je tajný, rovnako ako väčšina programu Zelenského návštevy Holandska, píše holandská stanica NOS. ICC ale vyšetruje možné vojnové zločiny spáchané na Ukrajine a vydal medzinárodný zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí.

Zelenského návštevu sprevádzajú rozsiahle bezpečnostné opatrenia, početné policajné autá sú tak okolo budovy ICC, ako aj v blízkosti hotela Marriott. Zelenskyj prišiel v tmavozelenej mikine, ktorá sa od začiatku vojny stala jeho značkou. Prezidenta sprevádzala ozbrojená ochranka v bojových uniformách, píše AFP.

Na Zelenského príchod do sídla súdu, pred ktorým zaviala ukrajinská vlajka, čakala popri novinároch aj verejnosť. Od vstupu ich ale oddeľoval plot, píše De Telegraaf.

Rusko napadlo Ukrajinu vlani vo februári, ICC krátko potom začal vyšetrovanie možných vojnových zločinov, ktorých sa údajne ruskí vojaci v napadnutej krajine dopúšťajú. V marci tento súd v Haagu vydal medzinárodný zatykač na prezidenta Putina a ruskú splnomocnenkyňu pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú pre únosy ukrajinských detí na ruské územie. Moskva to nepopiera, program ale označuje za humanitárnu misiu na ochranu ukrajinských sirôt a opustených detí. Rusko nie je členom ICC.

Vytvorenie špeciálneho tribunálu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v Haagu žiadal vytvorenie špeciálneho tribunálu pre ruskú agresiu na Ukrajine. Informovali o tom agentúry AFP a stanice BBC.

„Toto je trestný čin agresie, začiatok zla, počiatočný zločin,“ povedal Zelenskyj v prejave na pôde Medzinárodného trestného súdu (ICC).

Žiadal vytvorenie tribunálu pre vojnové zločiny a pripomenul norimberský proces s predstaviteľmi nacistického Nemecka po druhej svetovej vojne. Len takýto tribunál bude podľa jeho slov schopný vyvodiť zodpovednosť za tieto zločiny. Takisto uviedol, že súčasný systém medzinárodného práva má nedostatky.

Zelenskyj sa v úvode prejavu v angličtine poďakoval za pozornosť a rešpekt prejavený jeho krajine. Prítomní si minútou ticha uctili pamiatku ľudí, ktorí počas invázie prišli o život.
Prezident Ukrajiny pripomenul útoky v Donbase, ľudí zabitých počas okupácie mesta Buča, väzňov mučených po zajatí Rusmi či všetky mestá bombardované Ruskom, napísala BBC na svojom webe.

Rusko podľa Zelenského len v apríli spáchalo viac než 6 100 vojnových zločinov, ktoré spôsobili smrť 207 ukrajinských civilistov vrátane 11 detí. Ukrajinský líder dodal, že ruský prezident Vladimir Putin si za trestné činy zaslúži byť postavený pred súd v hlavnom meste medzinárodného práva, ako označil Haag.

Zelenskyj vo štvrtok za prísnych bezpečnostných opatrení navštívil sídlo ICC v holandskom Haagu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet