Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj osobne navštívi samit G7 v Hirošime

Pôjde o jeho prvú cestu do Ázie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Ukrajinský prezident Zelenskyj osobne navštívi samit G7 v Hirošime
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa osobne zúčastní na samite skupiny vyspelých krajín G7 v Hirošime. Informácie agentúr potvrdil šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Pôjde o Zelenského prvú cestu do Ázie od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári.

„Bude sa tam rozhodovať o veľmi dôležitých veciach. Preto je kľúčové, aby tam bol náš prezident a obhajoval naše záujmy, „vyhlásil podľa Reuters Danilov v ukrajinskej televízii.

Japonská vláda pôvodne predpokladala, že sa Zelenskyj zúčastní na nedeľňajšej (21. 5.) debate na samite prostredníctvom videospojenia.

Ukrajinský prezident v uplynulých dňoch osobne navštívil Taliansko, Nemecko, Francúzsko a Britániu. S ich lídrami, ktorí teraz odcestovali do Hirošimy na samit G7, rokoval o ďalšej pomoci jeho krajine. Japonský premiér Fumio Kišida do Kyjeva za Zelenským neohlásene prišiel 21. marca.

Šéfovia štátov a vlád krajín skupiny G7 budú v Hirošime rokovať o ruskej agresii proti Ukrajine, o sprísnení sankcií proti Moskve alebo o tom, ako postupovať vzhľadom na Čínu s jej mocenskými ambíciami.

Na začiatku samitu položili vence v Parku mieru, pamätníku venovanom obetiam atómovej bomby, ktorú americký bombardér na mesto zhodil v auguste 1945.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet