Na hlavný obsah

Úplných rodinných domácností je na Slovensku menej ako v minulosti, vyplýva zo sčítania obyvateľov

Počet domácností jednotlivcov sa, naopak, zvýšil.

Úplných rodinných domácností je na Slovensku menej ako v minulosti, vyplýva zo sčítania obyvateľov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

K 1. januáru 2021 bolo na Slovensku 2 376 103 cenzových domácností. V rámci nich prevládajú rodinné domácnosti, ktoré tvoria viac ako 60 percent (1 436 078).

Cenzové domácnosti tvoria osoby spoločne bývajúce v jednom byte, ktoré medzi sebou majú vzájomné rodinné/príbuzenské vzťahy.

V rodinných domácnostiach žije až 4 163 329 obyvateľov Slovenska. Vyplýva to z údajov, ktoré uverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Nerodinné domácnosti (domácnosti jednotlivcov a iné domácnosti bez rodinných väzieb) predstavujú viac ako 37 percent a žije v nich 959 900 obyvateľov.

Úplné rodinné domácnosti tvoria 3/4 zo všetkých rodinných domácností. Takmer 88 percent úplných rodinných domácností sú manželské páry, 12 percent pripadá na kohabitujúce páry.

V neúplných rodinách prevláda model osamelej matky s dieťaťom, prípadne viacerými deťmi. Tieto tvoria takmer 86 percent. Osamelí otcovia s dieťaťom predstavujú 14 percent.

Jednotlivci tvoria viac ako 35 percent cenzových domácností (t. j. 835 614 domácností) a 55 percent z nich sú ženy.

Priemerný počet členov bytovej domácnosti v SR je 2,8 osoby. Prevládajú jednočlenné (27,14 percent) a dvojčlenné bytové domácnosti (26,93 percent).

Bytovú domácnosť tvoria všetky osoby, ktoré spoločne bývajú v byte, tzn. každý obývaný byt predstavuje jednu bytovú domácnosť. Hlavným kritériom je spoločné bývanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko