Na hlavný obsah

Úradnícku vládu povedie viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Zvyšné mená prezidentka predstaví v najbližších dňoch

Vládu odborníkov vymenuje po 15. máji.

Úradnícku vládu povedie viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Zvyšné mená prezidentka predstaví v najbližších dňoch
Viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor bude viesť úradnícku vládu. Foto: TASR

Premiérom úradníckej vlády bude viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Zvyšné mená predstaví v najbližších dňoch predstaviteľom vládnych strán. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová v nedeľu (7. 5.). Vládu odborníkov vymenuje až po 15. máji. „Považujem to za vhodné aj z dôvodu hladkého ukončenia a odovzdania agendy medzi vládami,“ skonštatovala.

Vysvetlila, že po tom, ako ju o odobratie dočasného poverenia vedenia rezortov požiadali minister zahraničných vecí Rastislav Káčer a minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan, bolo vymenovanie úradníckej vlády jedinou možnosťou. Alternatívy, ktoré jej ráno predstavil Eduard Heger už na jej rozhodnutí nemohli nič zmeniť.

Tím nových ľudí má prezidentka zostavený, keďže na možnosť vlády odborníkov musela byť pripravená už dlhšie. O konkrétnych menách bude prezidentka informovať najskôr lídrov politických strán a následne verejnosť. Malo by to však byť v najbližších dňoch.

Do Prezidentského paláca v nedeľu popoludní prišiel na stretnutie s prezidentkou najskôr predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), neskôr aj premiér Eduard Heger. Prišiel jej vrátiť poverenie na dočasné vedenie vlády. Po stretnutí uviedol len, že v najbližších dňoch bude mať so Zuzanou Čaputovou ďalšie stretnutie.

Prezidentkina výzva politikom

Vyjadrila sa aj k slovám predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča. Ten tvrdí, že prezidentka o kauze Samuela Vlčana a dotácii vo výške 1,4 milióna eur, ktorú získala jeho rodinná firma, vedela už pred dvoma týždňami.

„Keď som sa túto informáciu dozvedela, požiadala som premiéra o preverenie situácie a závery kontroly. Medzitým však minister Vlčan požiadal o zbavenie poverenia, čím veci nabrali jasný spád,“ vysvetlila.

Prezidentka vo vyhlásení požiadala politikov, aby nešírili klamstvá a „neoslabovali tak zvyšky súdržnosti v našej krajine“. „Dezinformácie o progresívnom puči alebo americkej ambasáde a iné klamstvá vyjadrujú mentálny a hodnotový svet šíriteľov týchto výmyslov, nie môj. Je nebezpečné a bezohľadné k občanom šíriť klamstvá a tým vopred spochybňovať vládu, ktorú je potrebné vymenovať,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko