Na hlavný obsah

Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva. Potvrdila prípravu 11. balíka sankcií EÚ

Na Ukrajinu pricestovala nočným vlakom.

Ursula von der Leyenová pricestovala do Kyjeva. Potvrdila prípravu 11. balíka sankcií EÚ
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok (9. 5.) pricestovala do Kyjeva pri príležitosti Dňa Európy, ktorý je zároveň oslavou a pripomienkou mieru a jednoty. Informovala o tom agentúra AFP. Von der Leyenová pricestovala na Ukrajinu nočným vlakom z Poľska.

„Vítam rozhodnutie prezidenta Zelenského pripomínať si 9. máj ako Deň Európy. Ukrajina je súčasťou našej európskej rodiny,“ vyhlásila Von der Leyenová pre novinárov z projektu European Newsroom.

Dodala, že jej návšteva Kyjeva práve v tento deň je „nielen symbolická, ale je aj znakom dôležitej skutočnosti — že EÚ v mnohých veciach spolupracuje s Ukrajinou“.

Predsedníčka EK spomenula dodávky vojenskej pomoci či finančnú podporu, ale aj ubezpečenie, že proti Rusku budú za agresiu a násilnosti vyvodené dôsledky. Zdôraznila, že EÚ spolupracuje aj na vytvorení platformy pre mierové rokovania. Dodala, že o všetkých týchto témach bude rokovať s ukrajinskými predstaviteľmi.

„Pokračujeme vo vyvíjaní tlaku na Rusko. Chceme sa sústrediť na prísnejšie uplatňovanie sankcií a predísť ich obchádzaniu,“ zdôraznila Von der Leyenová.

Príprava 11. balíka sankcií EÚ

EÚ naďalej robí všetko, čo je v jej silách, aby narušila vojnovú mašinériu ruského prezidenta Vladimira Putina. To je aj cieľom pripravovaného 11. balíka sankcií proti Rusku. Uviedla to v utorok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas spoločnej tlačovej konferencie s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve.

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet