Na hlavný obsah

Úspory z druhého piliera sa presunú do rizikovejších fondov

Sporitelia majú posledný deň na vyjadrenie nesúhlasu.

Úspory z druhého piliera sa presunú do rizikovejších fondov
Ilustračná snímka – bankovky. Foto: RTVS

Sporitelia v druhom pilieri majú posledný deň na to, aby sa rozhodli, či chcú presunúť svoje úspory do rizikovejších fondov. Doteraz tak urobilo len niekoľko tisíc – z vyše pol milióna sporiteľov.

Asociácia dôchodkových správcovských spoločností to vysvetľuje tým, že ľudia majú záujem o
vstup do predvolenej stratégie, ktorá im má priniesť vyšší dôchodok.

Sporitelia do 55 rokov, ktorí sa nezaujímajú o svoje úspory v druhom pilieri a väčšinu z nich majú v garantovaných fondoch, budú automaticky presunutí do predvolenej investičnej stratégie.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Diana Kovaľová:

„Predovšetkým ide o to, že sporitelia majú peniaze v garantovaných fondoch, to sú tí pasívni. Tých budeme presúvať do indexových fondov,“ priblížil predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností Miroslav Kotov.

„Dlhodobo najvýnosnejšie sú tzv. indexové fondy. Oni síce na jednej strane viac kolíšu, ale z dlhodobého hľadiska vedia dokázateľne priniesť sporiteľom vyšší výnos. Na druhej strane máme garantované fondy, ktoré nedokážu v čase poraziť ani infláciu,“ hovorí analytik Partners Investments Maroš Ovčarik.

Nesúhlas treba vyjadriť do konca mája

Ak sporitelia s presunom nesúhlasia, musia to potvrdiť svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Najneskôr do 31. mája. Odborníci sa pri zavádzaní noviniek v druhom pilieri inšpirovali švédskym systémom. Tam majú ľudia na dôchodok nasporené dvakrát viac ako u nás.

„Pre porovnanie za posledných 14 rokov fond ktorý sa používa na PIS zarobil 500 percent a na Slovensku zarobil od 60 do 80 percent. To v úsporách znamená, že Švéd má nasporené okolo 80-tisíc eur, kdežto priemerný Slovák, alebo s takým platom viac ako priemerný, má nasporených asi 20-tisíc eur,“ vysvetlil odborník na investície a dôchodky Ján Šebo.

Ľuďom, ktorí súhlasia s predvolenou investičnou stratégiou, začnú dôchodkové správcovské spoločnosti presúvať úspory od júla. Trvať to bude dva a pol roka.

„Každá správcovská spoločnosť si musela vytvoriť vlastný postup, má ho na webe. Tento postup musela odobriť aj NBS. Platí to, že každá DSS bude presúvať majetok postupne. Presuny bude robiť raz alebo dvakrát mesačne,“ ozrejmil Kotov.

„Cieľom je investovať úspory počas života tak, aby sa akceptovala kapacita rizika ktorú majú. To znamená, aby v nižšom veku dokázali agresívnejšie investovať a neskôr v tom vyššom veku sa časť úspor bude presúvať do dlhopisových fondov,“ dodal Šebo.

Dôchodkové správcovské spoločnosti budú postupne presúvať úspory v hodnote viac ako 3 a pol miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika