Na hlavný obsah

Útočník z Belehradu mal zoznam žiakov, ktorých chcel zabiť. Motív jeho činu však ostáva nejasný

Pri útoku zahynulo osem detí a jeden ochrankár.

Útočník z Belehradu mal zoznam žiakov, ktorých chcel zabiť. Motív jeho činu však ostáva nejasný
Polícia odvádza tínedžera, ktorý strieľal na spolužiakov v Belehrade. Foto: TASR/AP

Pri stredajšej (3. 5.) streľbe v srbskom hlavnom meste Belehrade prišlo o život osem žiakov a člen ochranky. Informujú o tom médiá s odvolaním sa na srbské úrady. Zo streľby je podozrivý 14-ročný chlapec, ktorého polícia zadržala. Motív zatiaľ nie je známy. Ďalšie deti a učiteľka utrpeli zranenia, píše agentúra Reuters.

Žiak siedmej triedy vošiel podľa dostupných informácií ráno do budovy školy v belehradskej štvrti Vračar a začal strieľať. Pištoľ podľa informácií polície vytiahol už pri vchode do školy, kde vystrelil na člena ochranky. Podľa svedectiev spolužiakov potom vošiel na hodinu dejepisu.

„Najprv strelil učiteľku a potom začal strieľať náhodne,“ opísal Milan Miloševič, otec jednej zo žiačok, ktorá bola v triede, televízii N1 s tým, že jeho dcére sa podarilo utiecť. „Hovoria, že (strelec) bol tichý a dobrý žiak. Nedávno nastúpil do ich triedy,“ dodal Miloševič, ktorý sa ponáhľal do školy.

Bližšie informácie k streľbe poskytla aj redaktorka RTVS Jarmila Paulíková:

„Videla som deti, ako bežia von zo školy a kričia. Prišli rodičia, panikárili. Počula som tri výstrely,“ opísala podľa televízie RTVS dievčina, ktorá navštevuje strednú školu susediacu so školským zariadením, kde sa strieľalo.

Učiteľka podľa miestnych úradov bojuje v nemocnici o život. Zdravotníci okrem nej hospitalizovali tiež šesť detí, uviedlo ministerstvo vnútra. Jedna z dievčat má vážne zranenia hlavy a je podľa úradov v kritickom stave. Medzi mŕtvymi je sedem dievčat a jeden chlapec.

Strelec podľa polície použil zbraň svojho otca a v jeho batohu sa našli štyri molotovove kokteily. Svoj čin plánoval asi mesiac, mal zoznam detí, na ktoré chcel strieľať a naplánoval si do detailov, do ktorých tried zamieri najprv, uviedla polícia na tlačovej konferencii. Jeho motív však zatiaľ zostáva nejasný.

Takéto incidenty sú v Srbsku zriedkavé

V súvislosti s tragédiou bude podľa ministra školstva Branko Ružiča od piatku (5. 5.) v krajine platiť trojdňový smútok. Po zvyšok dňa v krajine zrušili výučbu a vo štvrtok (4. 5.) sa začne minútou ticha, uviedol Ružič podľa stanice BBC.

Streľby do ľudí sú v Srbsku, ktoré má veľmi prísne zákony držania zbraní, pomerne zriedkavé, poznamenal Reuters. Západný Balkán je však podľa nej po vojnách v 90. rokoch minulého storočia zaplavený státisícami nelegálne držanými zbraňami.

V roku 2019 sa odhadovalo, že v Srbsku pripadá 39 strelných zbraní na 100 obyvateľov, čo je tretí najvyšší počet na svete, hneď po Spojených štátoch a Čiernej Hore, uviedla stanica BBC. Srbské úrady vydali niekoľko amnestií pre ich majiteľov, aby tieto zbrane odovzdali alebo registrovali.

Stredajšia streľba spôsobila v Srbsku obrovský šok. Hoci je držanie zbraní v tejto krajine veľmi rozšírené, trestné činy so strelnými zbraňami sú vzácne a streľba v školách neslýchaná, poznamenala BBC.

Pri doteraz najhoršej streľbe do ľudí v Srbsku od konca balkánskych vojen zabil v roku 2013 60-ročný Ljubiša Bogdanovič 14 ľudí v dedine Velika Ivanča. V roku 2007 strieľal 38-ročný Nikola Radosavljevič po okoloidúcich v obci Jabukovac, zastrelil deväť ľudí a päť zranil.

V roku 2015 zabil muž menom Rade Šefer na svadbe svojho syna šiestich hostí a o rok neskôr Siniša Zlatič v kaviarni v obci Žitište zabil päť ľudí, pripomenul Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet