Na hlavný obsah

Útok bezpilotného lietadla spôsobil požiar v ropnej rafinérii v Rusku, informovala TASS

Je to už druhý prípad v tomto týždni.

Útok bezpilotného lietadla spôsobil požiar v ropnej rafinérii v Rusku, informovala TASS
Ilustračná snímka - bezpilotné lietadlo/dron. Foto: TASR/AP

Útok bezpilotného lietadla spôsobil požiar v ropnej rafinérii v obci Ilskij v ruskom Krasnodarskom kraji. Je to už druhý prípad v tomto týždni. Oznámila to ruská štátna agentúra TASS s odvolaním sa na záchrannú službu. Krasnodarský kraj sa nachádza na juhozápade Ruska pri Azovskom mori. Správy o útokoch bezpilotných lietadiel na rôzne ruské ciele alebo incidentoch na železnici prichádzali aj v minulých dňoch.

„Bezpilotné lietadlo zaútočilo na územie ropnej rafinérie v Ilskom, čo spôsobilo požiar na ploche 60 metrov štvorcových. Otvorený oheň je v súčasnosti uhasený,“ povedal nemenovaný zdroj z ruskej záchrannej služby. Podľa úradu pre mimoriadne situácie sa oheň podarilo uhasiť ešte pred príchodom hasičov a nikto nebol zranený.

Útok bezpilotného lietadla spôsobil požiar v ropnej rafinérii v obci Ilskij tiež o deň skôr, vtedy tam podľa ruskej agentúry začala horieť nádrž s ropnými produktmi.

Z Ruska v posledných dňoch prišli správy o útokoch dronov aj z ďalších miest. Vo štvrtok (4. 5.) TASS informoval tiež o incidente v ropnom závode Novošachtinsku v Rostovskom kraji na juhozápade Ruska, kde podľa neho explodovalo bezpilotné lietadlo.

Požiar v obci Volna

O deň skôr ruská agentúra informovala o rozsiahlom požiari v sklade s ropnými produktmi v obci Volna v Krasnodarskom kraji „po páde dronu“. V sobotu (29. 4.) začal horieť zásobník s palivom v Sevastopole na Ruskom protiprávne anektovanom polostrove Krym, podľa miestnej ruskej správy zrejme po útoku dronom.

V pondelok (1. 5.) a utorok (2. 5.) úrady v Brjanskej oblasti informovali o vykoľajení dvoch nákladných vlakov, v jednom prípade sa tak podľa tamojšieho gubernátora stalo pre explóziu neidentifikovateľného výbušného zariadenia, v druhom podľa ruských dráh v dôsledku „nelegálneho zásahu do železničnej prevádzky“.

Brjanská oblasť aj Rostovský kraj susedia s Ukrajinou, pričom prihraničné ruské regióny od ruskej invázie do susednej krajiny opakovane hlásia ostreľovanie svojho územia alebo útoky bezpilotných lietadiel.

„Nedávny nárast počtu nehôd na ruských železniciach v oblastiach susediacich s Ukrajinou, ktorý je pripisovaný sabotážiam páchaným neznámymi aktérmi, takmer určite spôsobil krátkodobé lokálne narušenie ruských vojenských presunov po železnici,“ uviedlo v piatok vo svojej pravidelnej analýze bojov britské ministerstvo obrany.

Hoci sú Rusi podľa neho schopní prevádzku na tratiach rýchlo obnoviť, incidenty zvyšujú tlak na ruské vnútorné bezpečnostné zložky.

Útoku na ruskú infraštruktúru v súčasnosti pribúda, poznamenala už skôr agentúra AFP. Upozornila, že sa ich počet zvýšil v čase, keď Kyjev uvádza, že dokončuje prípravy na protiofenzívu proti ruským silám. Ukrajina sa ale k žiadnemu z týchto úderov oficiálne neprihlásila.

V stredu (3. 5.) okrem toho Moskva obvinila Ukrajinu z dronového útoku na rezidenciu ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli, čo vzápätí Kyjev poprel. Podľa analytikov vrátane spolupracovníkov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) ale v tomto prípade mohlo nálet dronov zinscenovať Rusko, aby zvýšilo záujem Rusov o vojnu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet