Na hlavný obsah

Útok dronov na sídlo Putina zrejme zorganizovala Ukrajina, píše denník The New York Times

Kyjev vinu od začiatku odmieta.

Útok bezpilotných lietadiel na Kremeľ na začiatku mája pravdepodobne zorganizovali ukrajinské zvláštne vojenské alebo spravodajské jednotky. Napísal to denník The New York Times (NYT).

Americká tlač sa odvolala sa na amerických činiteľov a na hodnotenie amerických spravodajských služieb založenom na odpočúvaní ruskej a ukrajinskej komunikácie. Na správu denníka vo štvrtok (25. 5.) reagoval Kremeľ, podľa ktorého Moskva od začiatku tvrdila, že za útokom stála Ukrajina.

Dve bezpilotné lietadlá zamierili ku Kremľu 3. mája. Spôsobili len malé škody. Incident však pritiahol medzinárodnú pozornosť a vzbudil otázky o pôvodcovi útoku. Rusko zodpovednosť prisúdilo Ukrajine, čo Kyjev odmietol. Niektorí pozorovatelia vrátane amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) hovorili aj o možnosti ruskej operácie vydávanej za ukrajinskú akciu.

NYT však píše, že podľa nemenovaných amerických predstaviteľov za dronovým útokom podľa všetkého naozaj stáli Ukrajinci. Spravodajské služby USA podľa týchto zdrojov však presne nevedia, ktorá jednotka útok vykonala. Nie je ani jasné, či o operácii vedel ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj alebo iní najvyšší ukrajinskí predstavitelia.

„Hneď sme hovorili, že za tým je kyjevský režim. Nakoniec toľko nezáleží na tom, ktorá z ukrajinských jednotiek za tým stojí, „povedal dnes novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ten tiež deň po útoku vyhlásil, že za incidentom je vo finále potrebné hľadať Washington. „Kyjev len plní to, čo mu (USA) prikážu,“ uviedol vtedy.

Z ruskej komunikácie o výsledkoch predbežného vyšetrovania incidentu zachytenej Spojenými štátmi vyplýva, že ruské úrady útok prekvapil. Niektorí ukrajinskí predstavitelia naopak v odpočúvanej komunikácii považujú dronový útok za prácu svojej krajiny.

Zdroje NYT však zdôraznili, že závery z hodnotenia amerických spravodajských služieb sa neopierajú o dostatočné množstvo dát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet