Na hlavný obsah

V areáli bývalej skládky odpadov v Spišskej Belej plánujú umiestniť fotovoltickú elektráreň

Poslanci zámer podporili.

V areáli bývalej skládky odpadov v Spišskej Belej plánujú umiestniť fotovoltickú elektráreň
Ilustračná snímka – fotovoltika. Foto: RTVS

V areáli bývalej skládky odpadov v Spišskej Belej plánujú umiestniť fotovoltickú elektráreň. Mesto chce využiť pozemky, ktoré nemajú veľkú hodnotu. Poslanci zámer podporili. Záujem o pôdu má bratislavská spoločnosť.

Za Spišskou Belou smerom na Starú Ľubovňu sa nachádzajú pozemky, ktoré boli zahádzané odpadom. Dnes je tu trávnatá plocha. Nedá sa však využiť na poľnohospodárske účely.

“Skládky po rekultivácii si vyžadujú dostatočnú údržbu. Musia sa kosiť, pravidelne sa tu robia merania únikov plynov, po prípade či nám neklesá teleso skládky, takže bohužiaľ nedajú sa tu ani sadiť ani zemiaky, ani stavať domy,“ uviedol primátor mesta Spišská Belá Peter Zibura.

Fotovoltickej elektrárni sa venovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

“Takže z nich nemáme žiaden dá sa povedať osoh. Takže teoreticky tým zriadením alebo umiestnením tých panelov by došlo k využitiu tých pozemkov,“ povedala vedúca Majetko-právneho oddelenia MsÚ Spišská Belá Anna Kleinová.

Na rozlohe viac ako 46-tisíc metrov štvorcových plánujú umiestniť fotovoltické panely na dvoch parcelách vo vlastníctve mesta.

“Na tejto ploche sa dá vybudovať prakticky fotovoltaická elektráreň o veľkosti možno dvoch až troch megawattov. Všetko je v procese, tak isto aj investor v dostatočnom predstihu nás kontaktoval, aby sme všetky tieto kroky mohli splniť. Po dobu 2, 3 rokov by sa tento projekt mohol podariť zrealizovať,“ dodal Zibura.

Prenájom na 30 rokov

Nasledovať by mala zmena územného plánu. Pozemky plánujú prenajať na 30 rokov.

“A ďalšou možnosťou je aby to samospráva urobila sama a zároveň by mohla vytvoriť energetickú komunitu. Súčasťou tej komunity môže byť samospráva, môže to byť malá, stredná firma. Zároveň to môže byť nejaké bytové spoločenstvo, poprípade viacero rodinných domov,“ dodal predseda predstavenstva Slovak Smart City Cluster Igor Wzoš.

Z výroby zelenej energie by tak malo prospech aj mesto. Objem elektriny by si navzájom mohli zdieľať. No tento krok si vyžaduje prvotnú investíciu. Samosprávy však nemajú peniaze nazvyš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny