Na hlavný obsah

V Británii prepustili zadržaných odporcov monarchie

Ich zadržanie vyvolalo otázky, či bola reakcia polície primeraná.

V Británii prepustili zadržaných odporcov monarchie
Demonštranti držia transparenty s nápisom Nie môj kráľ pred korunováciou britského kráľa. Foto: TASR/AP

Lídra skupiny Republika vystupujúcej proti monarchii a ďalších jej členov prepustili z väzby. Ich sobotňajšie (6. 5.) zadržanie v deň korunovácie britského kráľa Karola III. vyvolalo otázky, či bola reakcia londýnskej polície primeraná. V nedeľu (7. 5.) o tom informovala agentúra Reuters.

Polícia zatkla lídra Republiky Grahama Smitha a 51 ďalších osôb v centre Londýna v čase, keď sa v uliciach schádzali tisíce fanúšikov. Polícia zásahy voči demonštrantom zdôvodnila tým, že povinnosť zabrániť narušeniu verejného poriadku prevážila nad právom na protest.

Zoskupenie Republika uviedlo, že jej zadržaných členov začala polícia prepúšťať v sobotu neskoro večer – po takmer 16 hodinách vo väzbe.

Polícia v sobotu v súvislosti so zatýkaním uviedla, že chápe obavy verejnosti. Uviedla však, že konala po tom, ako dostala informáciu, že demonštranti chcú narušiť korunovačný sprievod.

Londýnska metropolitná polícia v stredu (3. 5.) oznámila mimoriadnu obozretnosť počas korunovačných osláv v súvislosti s protestami a demonštranti môžu očakávať „rýchle zásahy“.

Skupiny Republika vedie kampaň za to, aby monarchu nahradila hlava štátu, ktorú si obyvatelia zvolia vo voľbách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet