Na hlavný obsah

V Čechách zaviedli nulovú DPH za knihy. Na Slovensku si však za české knihy zrejme priplatíme

Platí u nás totiž 10-percentná daň.

V Čechách zaviedli nulovú DPH za knihy. Na Slovensku si však za české knihy zrejme priplatíme
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

České knihy v slovenských kníhkupectvách zrejme zdražejú. Česká vláda vyhovela kníhkupcom a vydavateľom a DPH na knihy znížila z 10 percent na nulu. Na Slovensku však platí 10-percentná daň. Oslobodenie kníh od daní by radi videli aj u nás.

„My sme v úplnom šoku. Musíme povedať, že týmto nás vláda veľmi pozitívne prekvapila a určite by nám to malo pomôcť nadýchnuť sa v tejto situácii, ktorá nie je úplne ľahká so všetkými cenami energií, papieru a tak ďalej,“ skonštatoval redaktor vydavateľstva ARGO Richard Klinčík.

Podľa českých vydavateľov sa zníženie DPH premietne aj do ceny kníh. „Knižka, ktorá stojí tisícku, bude stáť možno o 120 korún (zhruba päť eur) menej,“ uviedla Ivana Pecháčková z vydavateľstva Meander.

Dani za knihy v Česku a zdražovaniu českých kníh na Slovensku sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Andrea Šuvadová:

„Naopak pre slovenský knižný trh české knihy pravdepodobne zdražejú, lebo ten rozdiel v dani z pridanej hodnoty ide na úkor hrubého zisku dovozcov a predajcov českých kníh na Slovenku, Ak my dovážame knihu z Čiech, tak ju nakúpime bez DPH, ale musíme odviesť našu DPH štátu,“ vysvetlil Vladimír Michal z vydavateľstva a kníhkupectva Artforum.

„Vystavujú faktúru alebo účet eurách na Slovenku, lebo sú slovenským podnikateľským subjektom a z toho dôvodu musia zaťažiť slovenskou DPH aj predaj kníh, ktoré budú v českej republike bez DPH,“ pokračoval ekonóm Ľuboš Pavelka.

Nulová DPH na knihy je nielen v Česku

Na knihy platí na Slovensku v súčasnosti 10-percentná DPH. Záujem je hlavne o detské a odborné české knihy.

„Patočka, samozrejme, kto by ho čítal v slovenčine. Patočka je český autor, filozof, jasné, že je v češtine, kompletné dielo Heidegger – neviem, či by sme sa ho dočkali v slovenčine, takisto Jung,“ uviedol Marián Mlynarovič z kníhkupectva Artforum.

Nulovú sadzbu DPH na knihy už majú napríklad Írsko, Veľká Británia, či Nórsko. „To naozaj tomu tamojšiemu nielen knižnému trhu ale celkovo kultúrnemu priemyslu pomohlo a nijakým spôsobom to neovplyvnilo negatívne štátny rozpočet,“ vysvetlil Michal.

„Ale knižný trh naozaj trpí tou krízou, lebo ľudia určite uprednostnia nákup potravín pred tým, aby si kupovali knižky. Jednoznačne je to pozitívny impulz pre rozvoj čitateľskej gramotnosti a zvyšovania úrovne ľudí ako takých,“ uzavrel Pavelka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika