Na hlavný obsah

V Českom Švajčiarsku opäť vypukol požiar. Hasičom sa ho podarilo lokalizovať

Aktuálne ho už dohášajú.

V Českom Švajčiarsku opäť vypukol požiar. Hasičom sa ho podarilo lokalizovať
Na ilustračnej snímke Pravčická brána v Národnom parku České Švajčiarsko. Foto: ČTK/Hájek Ondřej

Medzi Pravčickou bránou v Národnom parku České Švajčiarsko a štátnou hranicou s Nemeckom vypukol požiar lesného porastu. Hasiči vyhlásili tretí stupeň poplachu. Požiar sa im podarilo lokalizovať. Aktuálne ho už dohášajú.

Podľa hovorcu krajských hasičov Lukáša Marvana sa podarilo zlikvidovať plamene, hasiči však zostávajú na mieste. Hovorca NP České Švajčiarsko Tomáš Salov vo vysielaní stanice ČT24 uviedol, že odvolali aj vrtuľník. „Zvrchu sa hasiť nebude, všetko sa podarilo zvládnuť zo zeme,“ potvrdil.

O požiari na twitteri informoval Hasičský záchranný zbor Ústianskeho kraja.

Salov prredtým priblížil, že horelo na prístupovej ceste k Pravčickej bráne. Požiar podľa jeho informácií vznikol zrejme z pyrotechniky. Situácia je však podľa neho s vlaňajším požiarom neporovnateľná. „Je oveľa väčšie vlhko, oheň sa podarilo podchytiť v počiatočných štádiách,“ vysvetlil.

„Podľa informácií od našich strážcov si nemeckí návštevníci kúpili pyrotechniku v Hřensku a vyrazili smerom k Pravčickej bráne. A tam ju asi odpaľovali a podarilo sa im to zapáliť,“ spresnil pre server Seznam Zprávy Salov. Dodal, že muži sú už zrejme v rukách polície.

„Hasiči znova po desiatich mesiacoch zasahujú pri požiari v Českom Švajčiarsku. Na mieste je všetka dostupná technika. V kontakte sme aj s nemeckou stranou,“ napísal na twitteri český minister vnútra Vít Rakušan. Zasahujúcim zložkám poskytuje súčinnosť aj polícia.

Vlaňajší rozsiahly požiar hasili 20 dní

Najväčší požiar v krajine vypukol v V Národnom parku České Švajčiarsko vlani v júli. Zasiahol plochu až 1 060 hektárov. Na mieste zasahovalo približne 6 000 hasičov a 400 kusov techniky. Evakuovať museli ľudí z Hřenska a jeho častí a tiež z Vysokej Lípy pri Jetřichoviciach.

Minuloročný požiar lesného porastu sa podarilo uhasiť po 20 dňoch. V národnom parku na severozápade Česka začalo pravdepodobne ľudským pričinením. Polícia ho vyšetruje ako úmyselný trestný čin všeobecného ohrozenia, pričom pôvodne ho vyšetrovala ako všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet