Na hlavný obsah

V Guatemale vybuchla sopka Volcán de Fuego. Evakuovali 250 ľudí

Chrliť lávu začala už vo štvrtok ráno.

V Guatemale vybuchla sopka Volcán de Fuego. Evakuovali 250 ľudí
Archívna snímka sopky Fuego, pohľad z Puente Las Lajas. Foto: TASR/AP

V Guatemale vo štvrtok (4. 5.) vybuchla najaktívnejšia stredoamerická sopka Volcán de Fuego. Úrady pre to evakuovali na 250 ľudí z okolitých obcí. Informoval o tom v piatok (5. 5.) server infobae.

Volcán de Fuego sa nachádza v blízkosti guatemalskej metropoly a v roku 2018 zabil 215 ľudí a ďalších zhruba 200 zostalo nezvestných.

„Sopečný stĺpec zostáva vo výške šesťtisíc metrov nad morom, je plný popola a pohybuje sa na západ a juhozápad do vzdialenosti viac ako 50 kilometrov,“ uviedla hovorkyňa guatemalského úradu pre zníženie dopadu katastrof.

Sopka je podľa úradov stále „veľmi aktívna“. Najmenej v siedmich obciach na svahoch viac ako 3 700 metrov vysokej sopky hlásia veľké množstvo popola.

Sopka Volcán de Fuego začala chrliť žeravé sopečné plyny, lávu a sopečný popol vo štvrtok ráno. Úrady následne rozhodli o evakuácii viac ako dvesto ľudí z obce San Pedro Yepocapa, ktorá leží približne 100 kilometrov západne od hlavného mesta.

Láva môže zasiahnuť oblasti vo vzdialenosti až šiestich kilometrov od krátera. Guatemalskí činitelia preto oblasť monitorujú a preventívne prerušili dopravu na ceste v blízkosti sopky. Tú úrady spolu s letiskom v guatemalskej metropole uzavreli rovnako vlani v decembri pri vtedajšej erupcii vulkánu. Sopečná činnosť ale následne stanovuje po niekoľkých hodinách.

Explózia z 3. júna 2018 bola podľa seizmológov najsilnejšia za uplynulé štyri desaťročia. O život pri nej prišlo vyše 200 ľudí a podobné číslo ďalších je stále vedené ako nezvestní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet