Na hlavný obsah

V historickom centre Košíc sa prechádzal mladý srnec. Navštívil aj košických policajtov

Zviera sa už pravdepodobne vrátilo naspäť do lesa.

V historickom centre Košíc sa prechádzal mladý srnec. Navštívil aj košických policajtov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Priamo historické centrum Košíc si prišiel obzrieť mladý srnec. Následne ho ľudia videli hneď na viacerých miestach v Košiciach. Podľa poľovného hospodára ide o netypickú udalosť. Zviera sa už pravdepodobne vrátilo naspäť do lesa.

„Cez Štúrovu v protismere smerom k Steel Aréne sa pohyboval srnec. Nebol zmätený, skôr asi vyplašený. Neútočil ani nič, len išiel jedným smerom,“ opísal svedok udalosti Juraj Filip.

„Keď sa v centre mesta nachádza srnčia zver, tak to je prekvapenie aj veľmi atypické správanie srnčej zveri,“ priblížil poľovný hospodár Marek Levay z Poľovníckeho združenia Lovena.

Podľa odborníka išlo len o náhodu. Mladého srnca pravdepodobne v okolí mesta niečo vystrašilo, a tak sa zatúlal až do historického centra.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Mohlo sa stať, že srnec vyšiel von sa napásť, ráno je menšia premávka. Došiel niekde blízko cesty a zrazu prešlo auto. Zľakol sa a už neodbehol tým smerom, odkiaľ prišiel, ale smerom do centra,“ myslí si inšpektor chovu zo ZOO Košice Jozef Lenard.

Srnec navštívil aj košických policajtov. Tí mu dokonca dali aj meno – Bambi. „Určite sa netreba približovať. Netreba mať ani žiadne pokusy dotýkať sa, respektíve chytať túto zver. Predsa len je to divo žijúca zver,“ povedal Levay.

Srnčia zver nie je agresívna

„Určite ho to znervózňovalo. Je tam príliš veľký ruch, nové prostredie, veľa nových vecí, tak mohol byť vo veľkom strese,“ skonštatoval Lenard.

Srnčia zver vo všeobecnosti nie je agresívna. No opatrnosť je na mieste.

„Pokiaľ je vo veľkom strese a má pocit, že nemá šancu ujsť bez toho aby sa vyhol priamemu kontaktu s človekom, tak sa môže stať, že ho napadne,“ upozornil Lenard.

Naposledy Košičanov vystrašil medveď, ktorého blízko mesta zrazilo auto. Ak stretnete v mestách a obciach divú zver, kontaktujte samosprávu. Tá to následne oznámi Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny