Na hlavný obsah

V Kanade sa stále nedarí uhasiť desiatky požiarov. Domovy muselo opustiť 30-tisíc ľudí

V provincii Alberta nemajú pod kontrolou 31 zo 108 lesných požiarov.

V Kanade sa stále nedarí uhasiť desiatky požiarov. Domovy muselo opustiť 30-tisíc ľudí
Na snímke je jeden z lesných požiarov v kanadskej provincii Alberta. Foto: TASR/AP

Na západe Kanady sa stále nedarí uhasiť desiatky požiarov, pre ktoré už svoje domovy muselo opustiť takmer 30-tisíc ľudí. Informuje o tom server CBC News. Podľa neho je teraz v provincii Alberta 108 lesných požiarov, z ktorých 31 nemajú hasiči pod kontrolou.

V tomto ročnom období je to veľmi nezvyčajný počet. Dážď a chladnejšie počasie by však mali v pondelok (8. 5.) priniesť úľavu, uviedla agentúra Reuters.

Požiarom v Kanade sa venoval aj redaktor RTVS Pavel Achs:

Čo všetko už plamene zničili, nie je možné vždy presne posúdiť, pretože v tom v rade prípadov hasičom prekáža dym a oheň. Okolo dvoch desiatok domov a tiež policajnú stanicu a obchod ale jeden z požiarov zničil v obci Fox Lake v severnej časti provincie, ktorá v sobotu vyhlásila stav núdze.

Niektoré ropné spoločnosti dočasne zastavili činnosť. Spoločnosť Vermilion Energy v pondelok uviedla, že zastavila ťažbu približne 30-tisíc barelov ropného ekvivalentu denne a že vyhodnocuje riziko pre svoje operácie. „Naše doterajšie hodnotenie ukazuje na minimálne škody na našej kľúčovej infraštruktúre,“ uviedla spoločnosť Vermilion.

V nedeľu (7. 5.) hasičom v južných častiach Alberty pomohli občasné zrážky, na severe provincie sa ale situácia nezlepšila. Očakáva sa, že pomôže kombinácia nižších teplôt a dažďa. Na miesto tiež majú prísť hasiči zo susedných provincií.

Zasahujú aj v Britskej Kolumbii

Premiérka Alberty Danielle Smithová má v pondelok hovoriť s premiérom Justinom Trudeauom. Viac ako 30 živlov bolo klasifikovaných ako požiare, ktoré sa vymkli kontrole.

„Ľudia túto sezónu v poslednom čase označujú za určite bezprecedentnú, pretože máme veľa požiarov, ktoré sú rozptýlené,“ povedala Christie Tuckerová z vládneho úradu, ktorý situáciu monitoruje, na nedeľnom brífingu pre médiá. „Bol to nezvyčajný rok,“ dodala.

Taktiež v susednej Britskej Kolumbii nemajú hasiči dva lesné požiare pod kontrolou, a bolo tak nutné pristúpiť k evakuáciám. Navyše sa tu v najbližších dňoch očakáva silný vietor, čo by mohlo prispieť k rozšíreniu plameňov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet