Na hlavný obsah

V kauze Dobytkár vypovedali farmári. Vyplatenie provízií cítili ako nátlak, tvrdia

Vypovedali pred Špecializovaným trestným súdom.

V kauze Dobytkár vypovedali farmári. Vyplatenie provízií cítili ako nátlak, tvrdia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Farmári – žiadatelia o dotácie z Pôdohospodárskej platobnej agentúry – v stredu (24. 5.) aj v utorok (23. 5.) vypovedali v kauze Dobytkár pred Špecializovaným trestným súdom v Banskej Bystrici.

Spracovateľ mäsa Miroslav Drugda žiadal v roku 2014 dotáciu z PPA. Projekt mu vypracovala firma KPLUS, jedna z obžalovaných firiem v kauze Dobytkár, za ktorou stál Ľubomír Kropil, ktorý vybavoval dotácie. Farmár za projekt zaplatil 15 percent z dotácie, odmieta však, že by išlo o úplatok.

„To neboli provízie, to boli normálne vyfakturované, ktoré to boli a to bolo všetko,“ bráni sa farmár Miroslav Drugda.

Na utorkovom pojednávaní dvaja svedkovia – žiadatelia o dotácie – tvrdili, že vyplatenie provízií cítili ako nátlak.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jozef Kubánek:

Farmár Michal Žúrek vypovedal, že za dotáciu z PPA, od neho Ľubomír Kropil žiadal províziu z ceny dotácie 15 percent. Ak nezaplatí, dotáciu už nedostane.

Druhý farmár Dušan Podmajerský tiež tvrdil, že Kropil od neho žiadal za dotáciu 14 percent. Nezaplatil, dotáciu nedostal a spolu s Michalom Žúrkom podali trestné oznámenie.

Medzi obžalovanými sú aj finančník Martin Kvietik či oligarcha Norbort Bödör.“Jeden zo svedkov spomenul pána Kvietika. Ako možného človeka, ktorý ovládal fungovanie PPA. A pritom odkazuje na verejné tajomstvo. Môj klient sa nevie brániť verejnému tajomstvu,“ reagoval Kvietikov advokát Dušan Ivan.

„Svedok Podmajerský vylúčil akúkoľvek účasť nášho klienta na tomto systéme,“ uviedol Bödörov advokát Róbert Kaliňák.

Prokurátor proces pred kamerou odmieta komentovať. Po tom, ako Kropil v marci zomrel, Špecializovaný trestný súd zastavil proti nemu stíhanie. V kauze zostáva sedem obžalovaných osôb a päť firiem – z brania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko