Na hlavný obsah

V Lučenci majú problém s vývozom smetí. Obyvatelia sa sťažujú, že sa neúmerne hromadí

Mesto nesúhlasí.

V Lučenci majú problém s vývozom smetí. Obyvatelia sa sťažujú, že sa neúmerne hromadí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Lučenci majú problém s vývozom smetí. Obyvatelia sa sťažujú, že jeho obmedzením sa neúmerne hromadí odpad. Vedenie mesta s tým nesúhlasí.

Lučenec šetrí v rozpočte. Preto obmedzili vývoz zmesového komunálneho odpadu. Pre rodinné domy raz za dva týždne, pre činžiaky raz týždenne. Opatrenie vyvolalo nevôľu. Nespokojenci podali sťažnosť.

Problému s odpadom v Lučenci sa v reportáži venoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

„Postihlo nás to tým, že sme si sami všimli, že sa nám kopia smeti, dochádza k zápachu,“ uviedla iniciátorka sťažnosti Martina Hricová.

„Tento rok platia obyvatelia mesta poplatok vo výške 29,10 eur. Minulý rok mesto na odpadové hospodárstvo doplácalo sumu približne 800-tisíc eur. Ak by tento rok platili obyvatelia v plnej výške celú sumu, platili by približne 57 eur na osobu,“ informovala hovorkyňa mesta Lučenec Michaela Baboľová.

„Takýmto spôsobom máme polovičné až štvrtinové služby, pretože sa znížila frekvencia vývozu. To, čo fungovalo v meste, tak momentálne absolútne nefunguje,“ podotkla Hricová.

Radnica na niektorým miestach zakročila

Pobúrení obyvatelia zverejňujú fotografie odpadu a čiernych skládok. Radnica hovorí o neporiadku len na šiestich zo 160 miest určených na odpady. Zároveň tam prijala opatrenia.

„Napríklad zvýšená frekvencia vývozu, kontrola mestskými policajtmi, kontrola kamerovým systémom alebo komunikácia so správcami bytov,“ uviedla Baboľová.

„Robíme službu na základe schválených harmonogramov. Z našej strany je návrh, aby sa to vrátilo nazad, ako bolo,“ dodal obchodný riaditeľ spoločnosti MEPOS, s. r. o Štefan Paholík.

Vývoz smetí v Lučenci má aj právnu dohru. Prokuratúra už dostala podnet, aby preskúmala, či je v poriadku nariadenie mesta, ktoré upravuje nakladanie s odpadmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny