Na hlavný obsah

V Malej Ide v dôsledku dažďa zatopilo ulice aj dvory

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila aj obec Bukovec.

V Malej Ide v dôsledku dažďa zatopilo ulice aj dvory
Na ilustračnej snímke úsek cesty, kde sa cez cestu valí masívne množstvo vody a blata z okolitých polí. Foto: TASR/Ján Krošlák

V obci Malá Ida v okrese Košice-okolie vplyvom výdatného dažďa zatopilo v stredu (17. 5.) popoludní ulice aj desiatky dvorov. Potvrdila to starostka Jana Kallová. Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásila aj obec Bukovec.

„Takzvaná storočná voda stiekla z lesa do potoka – do obce a zatopila ulice a desiatky dvorov. Zabezpečili sme vrecia a piesok. Už sa pieskuje,“ uviedla s tým, že obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity. Na mieste zasahujú dobrovoľní aj profesionálni hasiči.

Ako potvrdil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, aktuálne vykonávajú práce na zabezpečení vodného toku.

Dážď spôsobil problémy aj v susednej obci Bukovec. „Vzhľadom na prívalový dážď v obci Bukovec, časť od kostola ku prítoku Ida, došlo k vyliatiu vodného toku Bukovec,“ uvádza samospráva na svojej webovej stránke s tým, že tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili od 14.00 h pre územie obce Bukovec a na vodnom toku Bukovec.

Podľa starostky Lýdie Mikulovej sa už situácia v tejto obci oproti predchádzajúcim hodinám upokojila. „Rýchlo sme nasadili stroje, ale ešte máme niekoľko miestnych komunikácií, ktoré nie sú odpratané. Škody vznikli aj vo dvoroch domov, kde sú nánosy bahna. Riešime to postupne,“ uviedla.

Situácii na Slovensku v spojitosti s počasím sa venovalo aj televízne spravodajstvo RTVS:

Vytopilo aj pivnice rodinných domov

Problémy s prívalovou vodou evidovali v stredu popoludní aj v košickej mestskej časti (MČ) Myslava. Ako povedal jej starosta František Beer, v časti Maša vytopilo pivnice rodinných domov a zaplavilo niekoľko záhrad. Cesta bola dočasne neprejazdná.

„V Maši sú pozemky rozdelené potokom a premostené. Tie staršie a nižšie položené mostíky zachytili nánosy dreva a bahna zo susedných obcí, čo spôsobilo, že sa potok začal vylievať. Došlo tak k zatopeniu cesty III. triedy a niekoľkých parciel,“ povedal s tým, že obyvatelia, ktorí tu už sadili, tak prišli o budúcu úrodu.

Na mieste zasahovali aj hasiči. Vzniknutá situácia si podľa starostu nevyžiadala vyhlásenie mimoriadneho stavu. Ako dodal, k podobnej udalosti v tejto časti Košíc došlo naposledy pred piatimi rokmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny