Na hlavný obsah

V Markušovciach zavalilo prameň, majú problémy s pitnou vodou

Obyvatelia si museli kupovať balenú vodu.

V Markušovciach zavalilo prameň, majú problémy s pitnou vodou
Príčinu problémov s vodou v Markušovciach hľadali odborníci. Foto: RTVS

Obyvatelia Markušoviec majú opäť problémy s vodou. Najskôr jej mali málo a potom im tiekla zakalená. Príčinu problémov hľadali odborníci.

V Markušovciach sa začali problémy s dodávkami vody vlani na jeseň. “Dačo bolo pokazené. Každý sa rozčuľuje, keď pustí vodu a mu nejde,“ hovorí obyvateľka obce.

“Zo záchytného prameňa, štôlňa František, sa znížil prítok. Museli sme tým pádom odstavovať dodávky vody pre občanov, aby sa nám tá voda vo vodojemoch naakumulovala,“ vysvetľoval starosta obce Markušovce Peter Fulla.

V zime tiekla z kohútikov Markušovčanom mútna voda. “Po dažďoch, troška tam v tej bani, keď prišiel nával, tak to rozvírilo vodu. To len ten piesok,“ hovorí zamestnanec obce Markušovce Dušan Krčmár.

“Urobili sme biologický rozbor a je to nezávadné,“ tvrdí starosta. Vedenie obce sa obrátilo na hydrogeológov zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Spišskej Novej Vsi. Tí hľadali príčinu problémov s vodou v štôlni František. 

Problémy s vodou v obci Markušovce v reportáži mapovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Dostali sme sa priamo do prameňa. A prvotné zistenia ukazujú presne to, čo sme si mysleli, že je tam zával,“ skonštatoval starosta.

“Vzniknutý zával predstavuje riziko pre ďalšie využívanie tohto vodárenského zdroja. Môže nastať vzdutie hladiny, a tým i zníženie jeho výdatnosti. Nemožno vylúčiť ani škody na miestnych komunikáciách a obytných objektoch v priestore pod štôlňou,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča.

Obávajú sa problémov v lete

Hoci aktuálne problém v dedine s dodávkami pitnej vody nemajú, obávajú sa, že sa v lete ťažkosti zopakujú.

Geológovia navrhujú úvodný úsek štôlňe spriechodniť a zabezpečiť výstužou. Samospráve odporúčajú obrátiť sa so žiadosťou na príslušný banský úrad. Obec sa medzitým pustila
do generálnej rekonštrukcie vodojemov. 

“Aby sme zamedzili všetkým únikom vody. To znamená, čo nám príde z prameňa, čo nám príroda dá, aby sme to mali aj my v obci,“ zdôraznil starosta Fulla. Z environmentálneho fondu môžu Markušovce na túto rekonštrukciu získať výhodný úver.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny