Na hlavný obsah

V Novej Lesnej ulice ponesú mená tatranských horských vodcov

Takto si chce uctiť priekopníkov a najväčšie osobnosti typického tatranského remesla.

V Novej Lesnej ulice ponesú mená tatranských horských vodcov
V jednej z podtatranských obcí ulice ponesú mená tatranských horských vodcov. Foto: RTVS

V jednej z podtatranských obcí ulice ponesú mená tatranských horských vodcov. Nová Lesná je totiž známa ako kolíska horského vodcovstva a takto si chce uctiť priekopníkov a najväčšie osobnosti typického tatranského remesla.

Obec Nová Lesná patrí medzi tie, ktoré sa pod Tatrami rozvíjajú najviac. Starosta priznal, že za posledné roky vzniklo päť nových ulíc a novostavby pribúdajú.

Novým menám ulíc v Novej Lesnej sa venoval redaktor RTVS Ivana Ratkovská:

Už dnes tu nájdete ulicu Jána Stilla, horského vodcu, ktorý ako prvý vystúpil na Gerlachovský štít či Jána Počúvaja, ktorý stál na Gerlachu rekordných 625-krát. A počet ulíc s menami významných rodákov ešte narastie.

„ Nová Lesná sa hrdí sloganom ‚Kolíska horských vodcov‘, veľa nových ulíc vzniká, tak sme sa rozhodli, že zmeníme názvoslovie a využijeme to,“ uviedol starosta obce Nová Lesná Peter Hritz.

Podľa dobových dokumentov je s obcou Nová Lesná historicky prepojených až 82 horských vodcov a záchranárov. Vybrali tie najzvučnejšie mená.

„Ako napríklad Martin Spitzkopf-Urban, Horvay, Breuer, Francz. Nová lesná naozaj bola významná tým, že tu bývalo veľa horských vodcov, ktorí majú množstvo prvovýstupov v Tatrách,“ uviedla historička Krajského pamiatkového úradu Prešov Iveta Bujnová.

Jedna ulica sa bude volať aj po členovi horskej služby Milanovi Kriššákovi. Po návrate z himalájskej expedície tragicky zahynul v Tatrách , keď sa počas záchrannej akcie v Mlynickej doline zrútil záchranársky vrtuľník.

„Milo ma to prekvapilo, aj moju mamu a je to pocta pre nášho otca,“ dodal syn Milana Kriššáka Michal Kriššák.

„Vtedy som bol pri vrtuľníku, kedy v 79. roku vzlietol. A keď vám poviem, že je to 20 metrov od miesta, kde je tá ulica a kde dnes žije jeho syn, tak je to viac ako symbolické,“ povedal Hritz.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny