Na hlavný obsah

V obci pri Bardejove si Rómovia začali stavať rodinné domy. Pozemky odkúpili od samosprávy

V posledných rokoch šetrili a vzali si tiež úver v banke.

V obci pri Bardejove si Rómovia začali stavať rodinné domy. Pozemky odkúpili od samosprávy
Na snímke muži pracujúci na stavbe. Foto: RTVS

V obci Zborov v okrese Bardejov si začali miestni Rómovia stavať rodinné domy na pozemkoch, ktoré predtým odkúpili od obce. Šesť rómskych rodín na svojich budúcich príbytkoch nielen pracuje, všetko si aj sami financujú s tým, že si v posledných rokoch šetrili a vzali si tiež úver v banke.

Tridsaťjedenročný Peter Novák býva s manželkou a dvoma deťmi u rodičov. Rád by už býval vo vlastnom. „No, žeby sme mali vlastný dom a v budúcnosti žeby mali aj deti kde bývať. Zobral som hypotéku, kúpili sme si pozemok a verím tomu, že to zvládneme ako finančne, aj to splácať a všetko,“ uviedol.

Výstavbe domov sa venovala redaktor RTVS Robert Latta:

„Tu sme začali pôsobiť ako organizácia pred viac ako troma rokmi. Dali sme vedieť ľuďom, že si môžu začať sporiť, že budeme pre nich pripravovať výstavbu. Rodiny a ľudia, ktorí splnili podmienky na získanie úveru, tak sme im pripravili stavebné povolenia a začali sme stavať,“ uviedol regionálny koordinátor projektu Vladimír Frický.

V obci žije 3 700 obyvateľov, z nich zhruba 1 400 v osade. „Väčšina obyvateľov býva v našich obecných nájomných bytoch. Ide o to, že byty sú preľudnené. Teda býva v nich väčší počet ľudí,“ ozrejmil starosta obce Zborov Ján Šurkala.

Výstavbu si financujú sami

Výstavbu domov si Rómovia financujú sami. V banke si vzali úver. Aj pozemky si museli od obce kúpiť.

„Naozaj, snažíme sa u nás v organizácii búrať mýty o tom, že Rómovia dostávajú niečo zadarmo, lebo tu od prvého klinca až po posledný si musia naozaj kúpiť a zaplatiť sami,“ dodal riaditeľ organizácie Projekt DOM.ov Peter Jendrál.

Aktuálne stavia dom šesť rodín. Niektorí s murovaním ani nemali skúsenosti. „Po ukončení tejto stavby si dokážu samostatne nájsť aj prácu, zamestnanie. Naozaj, človek prejde takým komplexným reštartom,“ dodal Jendrál.

Domy by chceli mať hotové koncom roka. Obec potom mieni pripraviť pozemky aj pre ďalších záujemcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny