Na hlavný obsah

V Poľsku zomrel chlapec, ktorého týral jeho nevlastný otec. Matka sa násilie pokúšala utajiť

Nepomohli mu ani úrady, ani blízki.

V Poľsku zomrel chlapec, ktorého týral jeho nevlastný otec. Matka sa násilie pokúšala utajiť
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

V nemocnici v Katoviciach zomrel pre multiorgánové zlyhanie osemročný chlapec z Čenstochovej. Údajne ho týral otčím a matka sa to snažila utajiť. Informovali o tom v pondelok (8. 5.) poľské médiá.

Prípad v uplynulých týždňoch vzbudil v Poľsku veľkú pozornosť aj preto, lebo chlapcovi nepomohli iní dospelí, ktorí s ním žili, ani úrady alebo škola.

Kamilovho otčima podozrievajú z toho, že chlapca bil, pálil ho cigaretami a koncom marca ho polial vriacou vodou a popálil na horúcej platni. Jeho matka, jej sestra i ďalší muž vedeli, v akom stave chlapec je, ale nič s tým nerobili.

Do starostlivosti záchranárov sa chlapec dostal až po niekoľkých dňoch, keď ho navštívil jeho biologický otec, ktorý však voči Kamilovi už niekoľko rokov nemá rodičovské práva. Podľa lekárov mal chlapec popáleniny na 25 percentách tela. Jeho stav skomplikovalo to, že rany boli už niekoľko dní staré.

Kamilova matka svojmu niekdajšiemu partnerovi tvrdila, že sa obaril, keď sa hral, a neskôr uviedla, že ho zbil starší brat. Chlapec mal zlomeniny kostí v oboch ramenách a v nohe, bol podvyživený a zanedbaný.

Po celý čas pobytu v nemocnici ho lekári udržiavali v umelom spánku. Podstúpil niekoľko chirurgických zákrokov, minulý týždeň sa jeho stav ale výrazne zhoršil. Prestali mu fungovať pľúca ho museli napojiť na mimotelový obeh.

Matku s otčimom zatkli

Polícia Kamilovho otčima aj matku zatkla. Muža prokuratúra pôvodne obvinila z pokusu o vraždu chlapca, podľa portálu Gazeta Wyborcza obvinenia po chlapcovej smrti zrejme rekvalifikuje. Matka čelí obvineniu z toho, že chlapca vystavila bezprostrednému ohrozeniu života a zdravia a že mu neposkytla pomoc. Obvineniu čelí aj Kamilova teta a jej druh.

Otčim bol v minulosti už niekoľkokrát trestaný. Rodina podľa denníka Gazeta Wyborcza žila v stiesnenom obydlí, kde prebývalo celkovo 17 ľudí. Prežívali vďaka sociálnym dávkam a príspevkom na deti.

Kamilovej rodine úrady v roku 2021 pridelili sociálneho pracovníka. Úrad pre sociálno-právnu ochranu detí navrhoval, aby sa deti umiestnili do náhradnej starostlivosti. Súd to však zamietol aj preto, že úrady v rodine nemuseli predtým intervenovať a keďže mu sociálni pracovníci neposkytli informácie ohľadom toho, že by sa v rodine dialo násilie.

To, že chlapca doma týrajú, neodhalili ani v škole. Niekoľko týždňov predtým, ako skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti v katovickej nemocnici, prišiel Kamil na vyučovanie so zlomenou rukou a prasknutými perami.

Vychovávateľka matke nariadila, aby odviedla chlapca k lekárovi. Ďalší deň prišiel s rukou v sadre a matka zranenia vysvetlila tak, že zakopl o prah a spadol. Riaditeľstvo školy v Čenstochovej, kam chlapec chodil, sa bráni, že Kamilovo správanie nevzbudzovalo podozrenie na týranie. Chlapec sa vraj usmieval a na vyučovaní sa mu páčilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet