Na hlavný obsah

V Prešovskom samosprávnom kraji chýbajú lekári

Rezort zdravotníctva na zmenách pracuje.

V Prešovskom samosprávnom kraji chýbajú lekári
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V horizonte dvoch rokov hrozí, že približne polovica ambulancií primárneho kontaktu v Prešovskom samosprávnom kraji (PSK) nebude schopná ďalšej prevádzky pre nedostatok lekárov. Dôvodom je odchod do dôchodku. Kraj potrebuje výrazne posilniť aj detských špecialistov.

V najväčšom kraji Slovenska chýbajú všeobecní lekári, pediatri, psychiatri, kardiológovia, neurológovia aj pneumológovia. Najviac v metropole kraja, či v okresoch Sabinov a Stará Ľubovňa.

“Do ambulantného sektora by sme potrebovali dostať približne 20 percent lekárov z terajšieho počtu. Momentálne nám v kraji chýba 30 pediatrov, ktorí by sa vedeli postarať o približne 33-tisíc detských pacientov,“ vysvetlila vedúca odboru zdravotníctva v PSK Zuzana Sabolová.

Ambulanciám v PSK sa venovala redaktorka RTVS Diana Murdziková:

RTVS oslovila aj lekárov na vidieku, pred kamerou sa však odmietli vyjadriť, potvrdili, že mladí lekári sa na vidiek nechystajú. Pre svoje rodiny potrebujú iný komfort a pomer práca a príjem je pre nich demotivačný. Navyše ako všeobecní lekári musia mať široký záber vedomostí.

“PSK na túto nelichotivú situáciu permanentne a dlhodobo upozorňuje a zároveň apeluje na prijatie účinných opatrení,“ uviedla hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Desať miliónov pre ambulancie

Rezort zdravotníctva na zmenách pracuje, z plánu obnovy vyčlenil pre ambulancie všeobecných lekárov v regiónoch 10 miliónov eur.

“V rámci tejto výzvy môžu nové alebo už existujúce ambulancie získať 50- až 60-tisíc eur v závislosti od okresu a obce,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo zdravotníctva.

Pre začínajúcich lekárov Prešovský kraj prvýkrát spustil i grantový systém .Peniaze z neho môžu lekári využiť na dovybavenie ambulancií či na menšie stavebné úpravy.

“Ambulantný lekár môže získať príspevok 5-tisíc eur. V aktuálnej výzve evidujeme 108 žiadostí,“ dodala Jeleňová.

Nevyhnutným krokom podľa Slovenskej lekárskej komory je, aby zdravotné poisťovne začali platiť za zdravotnícke výkony poskytovateľom reálne ceny.

“Dnes to tak nie je, mnohé výkony sú hradené dvoj- až trojnásobne menej ako je ich minimálna skutočná cena,“ ozrejmila manažérka pre komunikáciu a médiá SLK Nancy Závodská.

Rezort zdravotníctva už má nový zoznam výkonov pre ambulantný sektor. Diskutuje o ňom aj so zdravotnými poisťovňami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny