Na hlavný obsah

V prípade ranča pri Žiline zrejme pochybili štátni veterinári, tvrdí riaditeľ inšpekcie životného prostredia

Inšpektori si posvietili na súkromných chovateľov.

V prípade ranča pri Žiline zrejme pochybili štátni veterinári, tvrdí riaditeľ inšpekcie životného prostredia
Ilustračná snímka leva v súkromnom chove. Foto: RTVS

Po tom, ako pri Žiline usmrtil lev svojho majiteľa, je Slovenská inšpekcia životného prostredia v pozore. Jej pracovníci skontrolovali desiatky majiteľov nebezpečných šeliem. Z približne 30 vykonaných kontrol skonštatovali porušenie zákona minimálne v 16 prípadoch.

„Kontrolujeme papiere – či majú chované jedince preukázaný pôvod, či sú jedince evidované v druhových kartách a či sú nezameniteľne označené,“ vysvetlil riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia Ján Jenčo.

Dodal, že v spomenutých 16 prípadoch išlo práve o tieto tzv. papierové porušenia a za každé jedno uložia pokuty. „Zatiaľ najvyššia udelená pokuta bola vo výše 1 500 eur. Doposiaľ sme udelili šesť pokút, na zvyšných desiatich pracujeme,“ priblížil.

Aj napriek tomu, že presné čísla šeliem chovaných v súkromných chovoch na Slovensku zatiaľ nemáme, podľa Jenča patríme medzi top chovateľov spomedzi krajín Európskej únie. Problém vidí aj v tzv. kontaktných zoologických záhradách.

„Jedince, ktoré vyrástli a už nie sú na hladkanie, často skončia v nelegálnych chovoch alebo sa utratia. Tým sa rozvíjajú možnosti čierneho trhu,“ skonštatoval.

V evidencii mali všetko v poriadku

Čo sa týka ranča pri Žiline, kde 16. mája mačkovitá šelma usmrtila svojho majiteľa, prišlo zrejme k chybe zo strany Štátnej potravinovej a veterinárnej správy SR. Inšpekcia má totiž delenú pôsobnosť so štátnou veterinárnou správou, ktorá sa zameriava skôr na blahobyt a životné podmienky šeliem v súkromných chovoch.

„Z hľadiska našich kompetencií sme v tomto prípade nenašli závažné porušenia, pokiaľ ide o evidenciu. Tam si svoje povinnosti plnili. Problém nastal z hľadiska veterinárnych predpisov. Nemali niektoré povolenia,“ vysvetlil Jenčo.

V celom rozhovore s riaditeľom Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa dozviete aj:

  • Prečo Slováci najčastejšie chovajú šelmy?
  • Kam pôjde 16 šeliem z ranča pri Žiline?
  • Ako slovenská legislatíva bojuje proti nelegálnemu chovu divokých šeliem?
  • Ako úspešne zasiahnuť v prípade nelegálneho obchodu o zvieratami cez internet?

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko