Na hlavný obsah

Ak bude druhé kolo prezidentských volieb v Turecku, väčšiu šancu má Erdogan, zhodujú sa analytici

Stále nie je jasné, či sa druhé kolo voľby bude konať.

Ak bude druhé kolo prezidentských volieb v Turecku, väčšiu šancu má Erdogan, zhodujú sa analytici
Turecký prezident a prezidentský kandidát Recep Tayyip Erdogan sa prihovára k svojom sympatizantom vo volebnej centrále v Ankare. Foto: TASR/AP

Po nedeľňajších (14. 5.) prezidentských voľbách v Turecku stále nie je jasné, či sa bude konať o dva týždne druhé kolo. Ak však bude, má podľa niektorých analytikov väčšie šance v ňom vyhrať prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tretí v poradí, kandidát pravicovej až krajne pravicovej aliancie Sinan Ogan, ktorý získal päť percent hlasov, sa ešte nerozhodol, koho v prípadnom druhom kole podporí. Aj on ale kritizoval údajné manipulácie s volebnými výsledkami v prospech Erdogana. Rovnako to tvrdia zástupcovia opozičných strán okolo Kemala Kiličdaroglua.

Po sčítaní asi 99,4 percenta hlasov má zatiaľ Erdogan 49,4 percenta a opozičný líder Kiličdaroglu 44,95 percenta. Ak Erdogan nepresiahne 50 percent, bude sa 28. mája konať druhé kolo.

Podľa agentúr zostáva zrátať okrem iného hlasy voličov zo zahraničia, kde pred piatimi rokmi vyhral Erdogan. Práve sčítanie týchto hlasov teraz spochybnil Ogan bez toho, aby ale pre to dodal dôkazy.

Na tohto päťdesiatpäťročného politika, ktorý bol do roku 2015 poslancom za krajne pravicovú stranu, z ktorej ho vtedy vylúčili, sa sústreďuje pozornosť, koho podporí pre prípadné druhé kolo. Ogan, ktorý teraz nie je členom žiadnej strany, ale kandiduje za alianciu označovanú ako pravicová až krajne pravicová, v noci na pondelok (15. 5.) uviedol, že sa ešte rozhodne, koho odporučí svojim voličom pre druhé kolo.

Erdogan aj Kiličdaroglu veria, že vyhrajú. Erdogan tvrdí, že už v prvom kole. „Nevieme, či voľby skončia prvým kolom… ale ak si náš národ zvolil druhé kolo, rovnako to vítame,“ povedal podľa agentúry AP Erdogan.

„Rozhodne v druhom kole vyhráme… a prinesieme krajine demokraciu,“ vyhlásil v noci na pondelok Kiličdaroglu, ktorý je kandidátom šiestich veľmi rôznorodých strán združených v takzvanej Národnej aliancii. Od roku 2010 je predsedom stredoľavicovej Ľudovej republikánskej strany (CHP).

Erdogan má výhodu

Podľa Howarda Eissenstata z jednej z newyorských univerzít bude mať Erdogan pre prípadné druhé kolo výhodu, keďže jeho strana so svojimi spojencami získala lepšie výsledky v nedeľňajších parlamentných voľbách. „Voliči nechcú rozdelené vedenie,“ povedal agentúre AP Eissenstat.

V parlamentných voľbách získala Ľudová aliancia, za ktorú kandidoval Erdogan, podľa denníka Hürriyet 49,4 percenta hlasov, zatiaľ čo opozičná Národná aliancia dostala 35,1 percenta hlasov. Asi 10,5 percenta hlasov dostala Aliancia práce a slobody, ktorá združuje ľavicové a prokurdské strany.

Do parlamentu za ňu kandidovali aj politici druhej najsilnejšej opozičnej formácie Ľudovej demokratickej strany (HDP), ktorá v prezidentských voľbách podporila Kiličdaroglua.

Ak sa uskutoční druhé kolo prezidentských volieb bude to prvýkrát od zavedenia priamej voľby. Do roku 2007 volil prezidenta turecký parlament. Prvé priame voľby sa konali v roku 2014, keď s prevahou vyhral Erdogan s 51,8 percenta. Druhý za ním získal 38,4 percenta.

V roku 2018 získal Erdogan 52,6 percenta, druhý skončil vtedy kandidát strany CHP Muharrom Ince, ktorý získal 30,6 percenta hlasov. Od roku 2018 má Turecko prezidentský systém, ktorý zaviedla zmena ústavy presadená Erdoganom a schválená v referende v roku 2017.

Volebná účasť v nedeľu bola ako už tradične v Turecku vysoká, rovnako ako pred piatimi rokmi bola vyše 86 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet