Na hlavný obsah

V Rakúsku sa zvýšila pokuta za telefonovanie počas šoférovania bez handsfree sady

Zvyšuje sa aj pokuta za jazdu bez pripútania sa.

V Rakúsku sa zvýšila pokuta za telefonovanie počas šoférovania bez handsfree sady
Na ilustračnej snímke telefonovanie počas jazdy. Foto: Unsplash

Od pondelka 1. mája sa v Rakúsku zvýšili pokuty za telefonovanie za volantom bez handsfree sady. Namiesto doterajších 50 eur zaplatí prichytený vodič na mieste 100 eur. Informovala o tom agentúra DPA.

V prípade, že priestupok s telefonovaním bude riešiť dopravný inšpektorát alebo ho zachytí policajná fotografia, pokuta sa zvýši na 140 eur. V prípade nezaplatenia pokuty môže byť uložený trest odňatia slobody na 24 hodín.

Podľa policajnej štatistiky je rozptyľovanie pozornosti za volantom jedna z najčastejších príčin nehôd na cestách. v Rakúsku v minulom roku pokutovali za telefonovanie alebo posielanie sms za volantom viac ako 130-tisíc šoférov. Ak vodič mobilný telefón používa ako navigačný systém, ručné zadávanie adresy nie je povolené počas jazdy.

Zvyšuje sa aj pokuta za jazdu bez pripútania sa bezpečnostným pásom alebo na motorke bez prilby na 50 eur namiesto doterajších 35 eur. Ak pokutu prichytený vodič nezaplatí na mieste, zvýši sa na 100 eur.

Prichytení vodiči môžu čeliť aj občianskoprávnym a trestnoprávnym dôsledkom. Napríklad znevýhodnenie pri nárokoch na náhradu škody či poistného plnenia pri nehode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet