Na hlavný obsah

V reprezentácii mi chýbajú hráči stredného veku, vraví legenda slovenského hokeja Žigmund Pálffy

Trénerskou cestou sa v budúcnosti určite nevydá.

V reprezentácii mi chýbajú hráči stredného veku, vraví legenda slovenského hokeja Žigmund Pálffy
Na snímke bývalý hokejový reprezentant Žigmund Pálffy počas spoločného stretnutia zlatých chlapcov. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti odohrali v rámci základnej časti už viac ako polovicu duelov na MS v hokeji 2023. V čase, keď sa uskutočnil tento rozhovor, mali za sebou stretnutia proti Česku, domácemu Lotyšsku, Kanade a Švajčiarom. Ich počínanie na svetovom šampionáte sleduje aj legenda slovenského hokeja, útočník Žigmund Pálffy.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Teraz je ešte zložité hodnotiť, ale myslím si, že v hre Slovákov je rýchlosť a tvrdosť. Dúfam, že výkony budú v zápasoch gradovať a začneme ich vyhrávať, pretože sa pred nás už tlačia Lotyši a situácia nevyzerá až tak dobre. Myslím si však, že na play-off máme a tretie alebo štvrté miesto v skupine môžeme pokoje dosiahnuť,“ začal na úvod Pálffy, ktorý si ešte netrúfa tipovať, kto by mohol 28. apríla dvihnúť nad hlavu najcennejšiu trofej určenú pre majstra sveta.

„Ešte je veľmi skoro niekoho favorizovať. Švajčiari hrajú vynikajúci hokej, Kanada sa rozbieha, Američania hrajú dobre a Fíni zatiaľ trocha zaostávajú. Uvidíme, keď bude play-off,“ dodal.

Chýba mu stredná generácia hráčov

Na trénerskom poste vedie Slovákov už šesť rokov Kanaďan Craig Ramsay. Skúsený kouč sa spolu s ostatnými členmi trénerského tímu nebojí pravidelne dávať šancu aj mladým hráčom.

V predchádzajúcich ročníkoch práve príležitosť ukázať sa v pozitívnom svetle na medzinárodnom fóre vo farbách národného tímu pomohla k napredovaniu viacerých mladých hráčov, ako sú napríklad Pavol Regenda, Juraj Slafkovský, Adam Sýkora, Šimon Nemec či Samuel Kňažko.

Na snímke bývalý hokejista Žigmund Pálffy, ktorého uviedli do Siene slávy slovenského hokeja. Foto: TASR

Majstrovi sveta z roku 2002 však v nomináciách chýba isté zastúpenie hráčov.

„Mne osobne v jeho nominácii chýbajú hráči stredného veku, ktorí by mali okolo tridsiatky, tak ako sme mali kedysi my. Teraz je však taký trend, dávať šancu mladým. Dúfam, že v budúcnosti tam budú aj hráči v strednom veku, ktorí do mužstva prinesú pokoj a rozvahu,“ nechal sa počuť Pálffy, ktorý následne priznal, ktorý zo slovenských hráčov ho doteraz najviac zaujal.

„Ja mám veľmi rád Libora Hudáčka, páčia sa mi jeho výkony. Je to chalan, ktorý je technicky a korčuliarsky skvele vybavený,“ vyslovil pochvalu nášmu najskúsenejšiemu hráčovi na MS v hokeji 2023 Pálffy, v zapätí však dodal. „Chcelo by to len trocha menej faulov.“

Bol tam s nami aj Demitra

Slováci vybojovali v ére samostatnosti štyri cenné kovy na majstrovstvách sveta. Jedenkrát sa tešili z najväčšieho úspechu v podobe titulu majstra sveta, dvakrát im na krk zavesili strieborný kov a raz domov priniesli bronz.

Práve od zisku medaily s treťou najcennejšou hodnotou uplynulo v máji tohto roka okrúhlych 20 rokov.

„Bolo to už dosť dávno, ale získali sme tretie miesto, medailu, takže to bolo super a spomienky mám len tie najkrajšie. Boli sme vynikajúca partia a vtedy tam s nami bol aj nebohý Pavol Demitra, ktorý rozhodol zápas proti Česku. Celkovo mám z majstrovstiev sveta len tie najkrajšie spomienky,“ zaspomínal si najproduktívnejší hráč MS 2003.

Slovenskí hokejisti na MS 2003
Slovenskí hokejisti na MS 2003Foto: TASR

Družina vedená kapitánom Mirom Šatanom vstupovala do turnaja v pozícii obhajcu titulu majstra sveta. V základnej A-skupine si Slováci bez zaváhania poradili s Ukrajinou, Japonskom a Nemeckom. Vo štvrťfinále padlo aj Švajčiarsko.

Prvá prehra na šampionáte prišla v semifinále. Neúspech proti Švédom poslal zverencov hlavného trénera Františka Hossu do bojov o 3. priečku. „Samozrejme, vtedy nám bolo ľúto, že sme sa nedostali do finále. Ak si správne spomínam, tak Švédi nás jasne prehrali. Mali vynikajúci káder, v ktorom bol aj Peter Forsberg, takže sme to proti ním mali ťažké. Medaila sa však vždy berie,“ spomína.

Jágr vek nezastaví

Rovesníci, rivali, dnes už legendy svojich krajín a dokonca aj spoluhráči z československej reprezentácie. Reč je o Žigmundovi Palffyovi a Jaromírovi Jágrovi, ktorí si v roku 1991 spolu zahrali na Kanadskom pohári za Československo. V tom čase mali len devätnásť rokov.

Kým prvý menovaný pred 10 rokmi oznámil definitívne ukončenie profesionálnej hokejovej kariéry, jeho rovesník Jágr pokračuje aj v 51 rokoch v aktívnej hráčskej kariére. Počas posledných siedmich rokov oblieka dres extraligového Kladna v českej najvyššej súťaži.

Jaromír Jágr
Na snímke český hokejista Jaromír Jágr.Foto: TASR/AP

„Jaromír má vždy takú teóriu, že žije z tej váhy, ktorú váži,“ zavtipkoval Pálffy a potom už pokračoval serióznym tónom.

„Jaromír bol výnimočný hokejista. Dá sa povedať, že aj teraz sa mu darí, len už má svoj vek. Ten človek nezastaví. Je vidieť, že už má trocha problémy s korčuľovaním. Neviem, či bude hrať ešte ďalej, ale celá jeho kariéra je famózna,“ prejavil uznanie hrajúcej legende člen Siene slávy slovenského hokeja.

Menšina by sa mala pridať

Svetový šampionát v Rige je v plnom prúde. Počas posledných rokov sú už fanúšikovia zvyknutí, že práve ťaženiu Slovákov na MS sa v máji venuje najväčšia pozornosť. Tento rok to tak úplne nie je, pretože o slovo sa hlási aj najvyššia slovenská súťaž a jej fungovanie v budúcej sezóne.

Tesne pred začiatkom MS v hokeji 2023 deväť z dvanástich účastníkov deklarovalo, že nastúpi aj do nového ročníka, s tým, že ich bude zastrešovať organizácia Profesionálneho ľadového hokeja (PHL). Dohoda so SZĽH sa tak neuskutočnila.

„Neviem, či je možné, aby sme na Slovensku mali dve najvyššie súťaže. Hovorí sa, že tam, kde je väčšina by sa mala menšina pridať. Avšak toto je dlhodobý problém SZĽH proti týmto klubom, v ktorých sú ľudia, ktorí sa chcú dlhodobo odtrhnúť od zväzu a chcú mať vlastnú ligu. Celé je to však trošku zložitejšie, pretože existuje IIHF, pod ktorú musia patriť. Čo som počul tak Medzinárodná federácia ľadového hokeja im túto novú ligu určite neschváli,“ uzavrel pre RTVS Žigmund Pálffy.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport