Na hlavný obsah

V Rudňanoch zlodeji vykradli historickú banskú štôlňu. Znehodnotili niekoľkoročné merania

V podzemí káble pálili, aby z nich mohli vybrať kov.

V Rudňanoch zlodeji vykradli historickú banskú štôlňu. Znehodnotili niekoľkoročné merania
Historická banská štôlňa Rochus. Foto: RTVS

V Rudňanoch na Spiši zlodeji vykradli historickú banskú štôlňu Rochus. Zamerali sa na meď v kábloch. V podzemí ich pálili, aby z nich mohli vybrať kov. Narobili tým veľké problémy hydrogeológom. Znehodnotili im niekoľkoročné vedecké merania.

Zlodeji prerezali železnú mrežu a neskôr sa pod ňu doslova podkopali. Aby tu viac nerabovali, zodpovední zabezpečili vstup betónovými platňami.

Hydrogeológ Stanislav Gonda chodí do štôlne Rochus v Rudňanoch dlhé roky. Monitoruje tam výtok banskej vody, ktorá má vplyv na povrchové vody, ale i životné prostredie. Pri poslednej návšteve bane zistil, že tam chodí aj niekto iný.

Zlodejom v Rudňanoch sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Naši spoluobčania sa snažili prísť k nejakým hodnotám zhodnotením starého majetku káblov, ktoré niekedy slúžili na dodávku elektrickej energie do podzemia. Používali oheň, ktorým zmäkčovali izoláciu káblov,” povedal pracovník Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Spišskej Novej Vsi Stanislav Gonda.

“Volala mi bývalá pracovníčka na Poráči, že z ventilátora na šachte Poráč stúpa dym. Tak ja už som vedel, o čo ide. Že tu niekto páli káble. Predpokladám, že išli len po medených kábloch. To som až prekvapený, že tu niekto sa nepridusil,“ uviedol bývalý vedúci banský pracovník Ján Ďurša.

“Splodiny horenia sú tam dodnes. Sú zadymené celé steny. Banská voda, ktorá tam tečie, ktorú monitorujeme, bola pokrytá vrstvou popolčeka a má sivú farbu a takže v podstate nám maria aj sledovania kvality podzemných vôd,” dodal Gonda.

Tri oznámenia od začiatku roka

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová v telefonáte uviedla, že od začiatku roka 2023 policajti evidujú tri oznámenia občanov týkajúce sa neoprávnených vstupov do štôlne Rochus. Policajti podľa nej tiež vykonávajú častejšie kontroly tohto objektu, aby sa takému konaniu zabránilo v čo najväčšej miere.

“Je to taká arogancia k histórii. V roku 1973 vyhlásili portál tejto štôlne Rochus za Národnú kultúrnu pamiatku,” ozrejmila riaditeľka Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi Zuzana Krempaská.

Historické banské dielo by zodpovední chceli využiť aj v rámci montánnej, teda banskej turistiky. Vzhľadom na krádeže v štôlni je však zapojenie do projektu zatiaľ v nedohľadne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny