Na hlavný obsah

V Rudne nad Hronom stále chýba hrádza, ktorú pred dvoma rokmi roztrhalo

Obec po každom silnom daždi zaplavuje voda z miestneho potoka.

V Rudne nad Hronom stále chýba hrádza, ktorú pred dvoma rokmi roztrhalo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ani dva roky po tragických udalostiach v Rudne nad Hronom, kedy v obci roztrhlo hrádzu, nemajú vybudované dostatočné protipovodňové opatrenia. Obec po každom silnom daždi zaplavuje voda z miestneho potoka.

„Vnučka chcela ísť domov, tak musela z boku nasadnúť do auta, lebo bolo vyše členkov vody na ceste,“ spomína obyvateľka Rudna nad Hronom. Obyvatelia obce Rudno nad Hronom sa ani dva roky po roztrhnutí pôvodnej kamennej hrádze nedočkali nových protipovodňových opatrení.

„Po intenzívnych dažďoch, ktoré trvali niekoľko dní, sa vodný tak rozvodnil, že sme mali na mále. Riešili sme to aj s okresným úradom, či vyhlasovať nejaký povodňový stupeň. Momentálne totiž nič nehatí tú prívalovú vodu,“ vysvetlil starosta obce Rudno nad Hronom Marián Šurjanský.

Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Vodohospodársky podnik tvrdí, že zatiaľ upravil koryto potoka. Z pôvodnej hrádze ostalo na mieste len torzo. ,,Ako môžete vidieť, je viac-menej žiadúce, aby sa nejaká vodohospodárska stavba vybudovala,“ dodal.

Stavba novej hrádze na rudnianskom potoku je podľa vodohospodárov už naplánovaná. Spolu s ňou by mali vyčistiť aj tajch, ktorý sa nachádza nad obcou. „Pre tento rok má náš podnik vyčlenené financie na zrealizovanie štúdie, na základe ktorej bude môcť úspešný uchádzač zrealizovať toto dielo,“ priblížil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

Kedy sa v obci dočkajú nových protipovodňových opatrení, je v tejto chvíli otázne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny