Na hlavný obsah

V ruskej Brjanskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, havaroval vrtuľník. Potom spadlo aj bojové lietadlo

K incidentom došlo v oblasti mesta Klincy.

V ruskej Brjanskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, havaroval vrtuľník. Potom spadlo aj bojové lietadlo
Na snímke ruský bojový stíhací bombardér Su-34. Foto: TASR/AP

V ruskej Brjanskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou, v sobotu (13. 5.) havaroval vrtuľník, pri ktorého zrútení prišli o život dvaja členovia posádky. Krátko potom v rovnakej oblasti spadlo tiež ruské bojové lietadlo Su-34. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské úrady.

Agentúra Reuters uviedla, že podľa videonahrávok zverejnených na ruských sociálnych sieťach bol vrtuľník očividne zostrelený.

Ruský denník Kommersant následne informoval o zostrelení dokonca dvoch ruských stíhačiek a dvoch ruských vojenských helikoptér. Kyjev ani Moskva to nepotvrdili.

Ako denník Kommersant uviedol, konkrétne malo ísť o stíhačku typu Su-34 a Su-35 a dva vrtuľníky typu Mi-8, ktoré boli v Brjanskej oblasti „zostrelené takmer súčasne“. Kommersant nepredložil žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie, uviedol však, že zahynuli štyria členovia posádky.

Ako informovala už skôr agentúra TASS, k incidentom došlo v oblasti mesta Klincy, ktoré sa nachádza asi 50 kilometrov od hraníc s Ukrajinou. Ruské úrady na základe predbežného vyšetrovania oznámili, že vrtuľníku pred pádom začal horieť motor.

Z videí zverejnených ruskými blogermi podporujúcimi ruskú vojnu na Ukrajine je ale podľa Reuters zrejmé, že vrtuľník vo vzduchu explodoval a potom sa zrútil k zemi v plameňoch. Neoverené komentáre pri videu špekulujú, že vrtuľník ruskej výroby Mi-8 zasiahla raketa ruskej protivzdušnej obrany.

Na ruských propagandistických kanáloch sa ale objavujú tiež nepodložené tvrdenia, že vrtuľník a lietadlo zostrelili Ukrajinci pomocou západných rakiet dlhého doletu či ukrajinskí sabotéri s prenosnými protilietadlovými systémami, píše ruskojazyčný servis BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet